Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Wel of geen medicatie? – Een moeilijke keuze om te maken

Triggers en terugval: Nadya ervaart veel bijwerkingen van medicatie. Ze vertelt over haar proces van wikken en wegen: wel of geen medicatie?

Omdat Nadya gevoelig is voor bijwerkingen van medicatie, wil ze het liefst leven zónder. Toch realiseert ze zich terdege dat zowel leven mét als zonder medicatie ingewikkeld kan zijn.

Medicatie: wel of niet? Persoonlijk blijft dit een van de moeilijkste keuzes om te maken, vind ik. Een jaar geleden moest ik gaan beslissen of ik blijvende medicatie zou gaan gebruiken en welke medicatie dat dan zou zijn. Afgelopen maanden stond ik weer voor een moeilijke keuze hieromtrent, namelijk: is de medicatie leefbaar of ga ik ermee stoppen?

Het moeilijkste aan het maken van deze keuze is dat ik mijn haat-liefde relatie met medicatie er niet bij moet betrekken

Maar puur een afweging moet maken op in hoeverre de medicatie mij in balans houdt en op hoeveel effect de bijwerkingen hebben op mijn dagelijks leven. Hierbij moet ik vermelden dat ik ontzettend gevoelig ben voor bijwerkingen.

Daarnaast betrek ik ook mijn levensomstandigheden bij deze keuze

Dit kunnen namelijk triggers zijn terwijl ik toch jaren stabiel ben geweest zonder medicatiegebruik. Vorig jaar waren mijn levensomstandigheden te veel een trigger waardoor ik toch bewust weer begonnen ben met mijn medicatietraject. Daarnaast ontdekte ik pas toen hoe mijn creativiteit en ambitie een positieve trigger kunnen zijn.

Samen met mijn psychiater heb ik het afgelopen jaar gekeken hoe het leven met medicatie leefbaar zou kunnen zij

Daarmee bedoel ik dat het mijn dagelijks leven niet belemmert. Hierbij hielp het zelf rapporteren ontzettend goed, en ook het feit dat ik elke vier weken een medicatievrije week had om te kijken hoe dat ging. Alles deed ik in goed overleg met mijn psycholoog en psychiater. Ook helpt mijn omgeving enorm door terugkoppeling te geven hoe ik met en zonder medicatie in de omgang ben.

Heb ik voldoende zelfmanagement, zelfreflectie en zelfinzicht om zonder medicatie door te hebben wanneer ik richting een manie kruip?

Dat is voornamelijk de vraag die speelt bij mijn keuze, omdat ik in een manie psychotisch kan worden. Onlangs volgde ik een webinar van BI-zonder studie, waarin werd gesproken over een leven met een bipolaire stoornis zonder medicatie. Ik realiseerde mij toen hoeveel tools ik heb om stabiel te blijven, en hoe belangrijk ik rust, reinheid en regelmaat vind en deze al toe pas in mijn dagelijks leven. Daarnaast is structuur een must voor mij en door het hebben van een vaste baan is het voor mij makkelijker om structuur te creëren in het dagelijks leven. Terwijl ik deze blog schrijf, ben ik, na het afbouwen van mijn dosering in goed overleg met mijn psychiater, net gestopt met mijn medicatie.

Het is niet vanzelfsprekend om een baan te hebben als je leeft met een bipolaire stoornis

Het was voor mij een zoektocht in acceptatie alvorens ik een passende baan vond. Ik moest onder andere accepteren dat mijn droombaan als strafrechtadvocate niet passend was voor mijn gezondheid. Het was een trigger voor het aanwakkeren van een manie, omdat de elementen rust, reinheid en regelmaat niet aanwezig waren, wat resulteerde in een terugval.

Daarnaast moest ik mezelf de vraag stellen of ik bij het vinden van een nieuwe baan open zou zijn over mijn bipolaire stoornis. Ik heb toen bewust gekozen om open te zijn tijdens mijn sollicitatiegesprek, maar wel dat enkel mijn manager het zou weten en mijn collega’s nog niet. Dit is stapsgewijs gebeurd.

Op dit moment ben ik alweer vier jaar werkzaam en weet heel de organisatie het

Ik heb er een boek over geschreven en ik geef interviews. Onlangs is het fotoboek Koorddansers van psychiater Annemiek Dols en SPV’er Moniek van Dijk uitgebracht, waarin ik ook sta met een interview over het werken met een bipolaire stoornis en mijn kijk op medicatie. Daarnaast bestaat het boek uit interviews met verschillende personen met een bipolaire stoornis of hun naasten en betrokkenen, en staan er zwart-witfoto’s in van deze personen, die zijn gemaakt door Carla Kogelman.

Heb je zelf twijfels over het wel of niet gebruiken van medicatie? Bespreek dit altijd eerst met jouw psychiater/behandelaar en maak samen een plan.


 Nadya van der Sluis is overheidsjurist en auteur van het boek ‘Van kwetsbaarheid naar kracht‘. Zie ook www.nadyavandersluis.com.

Meer informatie:

Foto: Carla Kogelman

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *