Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Wat moet je doen als je tijdens het afbouwen wilt stabiliseren?

Vraag

Beste Peter,

Als je tijdens het afbouwen met behulp van taperingstrips wilt stabiliseren, wat doe je dan? Moet je dan als de bliksem nieuwe pillen regelen? Lukt dat snel genoeg?

Bedankt voor je antwoord.

Antwoord

Beste S.,

Als je met afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips) gaat afbouwen dan ontvang je bij iedere strip voor 28 dagen een zelfmonitoringformulier, waarop je zelf iedere dag kunt bijhouden hoe het afbouwen voor jou gaat. Dat doe je door één keer per dag een cijfer tussen 1 en 7 in te vullen dat aangeeft hoeveel klachten jij door het afbouwen ervaart. Heb je helemaal geen klachten en gaat alles helemaal naar wens, dan vul je een 1 in. Heb je wel klachten dan vul je 1, 2, 3, 4, 5, 6 of 7 in, afhankelijk van hoe jij je klachten beleeft. Waarbij 2 aangeeft dat je nog maar weinig klachten ervaart en 7 dat je zeer veel klachten ervaart. Fout invullen kan niet als je gewoon eerlijk invult hoe jij je klachten ervaart.

Als alles helemaal naar wens gaat en je vult daarom iedere dag een 1 in, dan is duidelijk dat je gewoon door kunt gaan met afbouwen. Heb je een klein beetje klachten waar je je verder eigenlijk geen zorgen over maakt en waarvoor je een 2 invult, dan kun je waarschijnlijk ook gewoon doorgaan met afbouwen. Als je klachten terwijl de dosis verder daalt langzaam maar zeker erger beginnen te worden – wat je bijvoorbeeld kunt zien als je eergisteren een 2 invulde, gisteren een 3 en vandaag een 4 – dan is dat een teken dat je mogelijk last begint te krijgen van onttrekkingsverschijnselen.

Wat je in dat geval waarschijnlijk beter niet kunt doen is doorgaan met het verlagen van de dosis. Omdat onttrekkingsverschijnselen daardoor in de praktijk meestal alleen maar erger worden. Wat je dan wel kunt of zelfs moet doen is contact opnemen met je behandelaar om te bespreken of het verstandig is om een tijdje op dezelfde dosis te blijven, wat we stabiliseren noemen. Je behandelaar kan daarvoor een stabilisatiestrip voorschrijven.

Omdat afbouwmedicatie per post wordt verstuurd heb je een nieuwe strip niet meteen in huis, maar wel binnen een paar dagen. Uit de praktijk blijkt dat het bijna altijd mogelijk is om die dagen te overbruggen met de tabletten die nog in het ongebruikte deel van de strip zitten. Als dat niet lukt dan kun je contact opnemen met de medewerkers van de apotheek of met de apotheker zelf, die dan samen met jou naar een oplossing zullen zoeken. Maar meestal zal dat in zulke gevallen dus niet nodig zijn. Met dat ‘als de bliksem regelen’ valt het dus wel mee.

Dit is dus hoe wat mij betreft verantwoord afbouwen ongeveer zou moeten gaan: dat jij zelf oplet hoe het afbouwen voor jou gaat en dat je tijdig aan de bel trekt als het volgens jou niet helemaal goed gaat. Als je dat samen met je behandelaar op een goede manier kunt doen, dan biedt jou dat de grootste kans om het afbouwen voor jou zo goed mogelijk te laten verlopen. Waarbij je natuurlijk hoopt dat je helemaal zult kunnen afbouwen. En waarbij je niet in de problemen komt als dat onverhoopt niet blijkt te lukken.

Ik hoop dat dit een duidelijk antwoord is op je vraag, en wens je veel succes bij het afbouwen en hoop dat dat voor jou zonder problemen zal lukken.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 18 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
stabiliseren

Lees ook