Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Socioloog Rudi Laermans schrijft in Gedeelde angsten over collectieve angst: individualisering, globalisering en de invloed van nieuwe media.

Auteur:

Rudi Laermans

Uitgever:

Boom

Verschijningsdatum:

November 2021

Gedeelde angsten – Rudi Laermans

Angstgevoelens zijn individueel, zegt Rudi Laermans in Gedeelde angsten. Er bestaan ook veel sociale onzekerheden. De angst dat voedsel niet op verantwoorde wijze geproduceerd is, dat een relatie spaak kan lopen, dat we dalen op de sociale ladder en dat de toekomst enkel onheil zal brengen: wat we samen vrezen zegt iets over onze samenleving.

Socioloog Rudi Laermans betrekt onze voornaamste collectieve angsten op bredere tendensen

Van individualisering en globalisering tot flexwerken en de invloed van nieuwe media. Hij bespreekt de manieren waarop we omgaan met gedeelde onzekerheden en hoe angstentrepreneurs munt proberen te slaan uit onze collectieve angsten. Ooit was de overheid een baken van sociale zekerheid, nu is ze voor velen een bron van bestaansonzekerheid.

Moeten we in tijden van oude en nieuwe collectieve angsten niet ook opnieuw nadenken over de invulling van onze verzorgingsstaat?


Rudi Laermans is hoogleraar sociale theorie en kunstsociologie aan de Universiteit van Leuven en schreef het boek Gedeelde angsten over collectieve angst: individualisering, globalisering en de invloed van nieuwe media.

Meer lezen over maatschappelijke tendensen die de psychiatrie beïnvloeden?