Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

May-May Meijer

May-May Meijer is ervaringsdeskundige bij het UMC Utrecht en oprichter van een vredesorganisatie.  Ze schreef onder andere de boeken ‘Hier ben ik‘ en ‘Missie Wereldvrede.

May-May heeft ook een website

Inzicht in leven met psychosegevoeligheid : “Lieve Sas”

blog -leven met psychosegevoeligheid

Lieve Sas,

We kennen elkaar al zo’n beetje ons hele leven. Toen ik klein was zat ik bij jouw moeder op de knutselclub, een straat verderop in Berkel en Rodenrijs. We werden echte vriendinnen toen we huisgenoten werden tijdens onze studie aan de Hoge Hotelschool in Maastricht.

We dronken witte biertjes op het Onze Lieve Vrouwenplein. Jij zong prachtig en speelde gitaar terwijl ik luidkeels en vals meezong. Weet je nog? Kissed by a rose van Seal. Daarna verhuisden we voor onze studies naar Amsterdam. Ik werkte na mijn promotie in de communicatiewetenschap als universitair docent voor de werkgroep Filantropie van de Vrije Universiteit en was lid van de Buitenlandcommissie van de PvdA. Ontmoette mijn geliefde met wie ik een prachtige zoon kreeg. Al gauw werd ons gezinsleven verstoord door mijn psychosen. Twee keer werd ik gedwongen opgenomen en belandde voor verschillende maanden in de Rembrandthof. Mijn man en ik zijn gescheiden, en we hebben co-ouderschap. Gelukkig gaan mijn ex-man zijn nieuwe vrouw en ik goed met elkaar om.

Jij rondde jouw studie af

en werkte als manager bij Stay Okay (voorheen ‘Jeugdherberg’). Tijdens mijn eerste gedwongen opname regelde je een fietspicknick voor me waar ik enorm van genoot. Na je werk bij Stay Okay vervulde je een lang gekoesterde droom. Je vertrok naar Madagaskar. Het eiland met witte zandstranden, een blauwe zee en ruisende palmbomen. Daar zette je je eigen restaurant op. Je leerde jouw liefde kennen met wie je samen twee prachtige meiden kreeg. Je hebt me vaak uitgenodigd om naar Madagaskar te komen, maar ik kwam nooit. Toen verhuisde je met je gezin naar La Reunion. Dat hoort bij Frankrijk en was wat beter georganiseerd, misschien kon ik nu komen? Maar weer kwam ik niet. Vervolgens besloot je dichterbij Nederland te gaan wonen. In Frankrijk, net over de Belgische grens. We hebben reeds heerlijke dagjes uit gehad met de meiden erbij in Katwijk. Ook kwam je me verschillende keren opzoeken op de hei in Bussum. Het telefoongesprek dat we onlangs voerden, is de reden dat ik deze blog schrijf.

Het ging ongeveer zo

Sas: “Hoi May”,

Ik: “Hoi Sas”,

Sas: “Hoe gaat het?”

Ik: “Goed, Noah heeft pas zijn rijbewijs gehaald.”

Sas: “Wauw, geweldig!”

Ik: “Hoe gaat het met jou?”

Sas: “Goed, ik vroeg me af wanneer je hier langs komt in Lille?”

Ik: “Uhhhh, dat is moeilijk voor me. “

Sas: “Oh?”

Ik: “Is er eigenlijk natuur bij jullie in de buurt. Ik ben bang dat ik in een stad kom.”

Sas: “Natuur? Wat maakt dat uit, waarom wil je dat weten?”

Ik: “Ik vind het belangrijk om in de natuur te zijn.”

Sas: “Er is hier wel een park hoor.”

Ik: “Ah, dank je, ja, dat vind ik fijn. Green mental health zeg maar.”

Sas: “Als ik je nou eens op kom halen met de auto?”

Ik: “Het is een lang stuk, ik reis eigenlijk ook liever met de trein.”

Sas: “Je bent toch ook naar Griekenland geweest, Frankrijk is geen Griekenland.”

Ik: “Uh, nee, maar daarna heb ik nog een psychose gehad. Want ik heb verschillende psychosen gehad hè. Ik kan niet zo goed tegen prikkels en reizen is heel veel prikkels”

Sas: “Ja, maar het zou zo jammer zijn als je niet meer kan reizen.”

Ik weet niet goed meer wat ik nog meer kan zeggen.

Ik:  “Ik zal het met mijn psychiater bespreken.”

Tegelijkertijd besef ik hoe laf het is, om me achter mijn psychiater te verschuilen, want ik voel mijn grenzen beter aan dan zij dat kan doen. Ik heb echter het idee dat wat ik zeg geen gewicht in de schaal legt.

Ik vervolg: “In september ga ik waarschijnlijk met mijn zusje naar Gent, naar het Guislain museum.”

Saskia: “Dat is een uur hier vandaan. Mooi dan kom ik je ophalen en dan pak je een hotelletje of zo.”

Ik: “Uhhhh, sorry, maar dat is best druk. Alleen naar Gent gaan is al heel druk voor mij. Daar wil ik denk ik eerst mee beginnen.”

Saskia: “Ja, maar het is zo leuk als je mijn huis kan zien!”

Ik: “Ja, maar ik wil niet psychotisch worden. Er zijn mensen die hebben wat ik heb die begeleid moeten wonen. Ik ben al blij dat ik voor mijn zoon kan zorgen en dat ik een vredesorganisatie heb opgericht.”

Saskia: “Ik ben bang dat je mijn oude huis niet meer gaat zien. Nou ja, ik wil je ook geen druk opleggen.”

Ik zwijg.

Dan vervolg ik: “Ok, nou ja, we kijken wel, leuk in ieder geval om je weer gesproken te hebben.”

Daarna verbreken we de verbinding.

Inzicht in leven met psychosegevoeligheid

Ik peins. Ben moe door het gesprek. Ik denk ook dat ik je huidige huis in de buurt van Lille niet ga zien. Ook voel ik weer een beetje de pijn opkomen van vroeger bij het besef dat ik niet meer alles kan wat ik vroeger kon. Verder kan ik door mijn kwetsbaarheid niet meer discussiëren. Als iemand tegengas geeft word ik al gauw moe. Bij sommige vrienden, niet bij jou hoor, maar dan doet discussie me ook echt pijn. Voelt de woordenstroom als geweld. Meestal verval ik dan in zwijgen en wacht tot de ander uitgediscussieerd is. Kortom lieve Sas, ik houd van je. Je bent een fijne vriendin. Ik hoop dat ik je nieuwe huis kan bezoeken in Frankrijk, maar het heeft tijd nodig.

Ik schreef dit blog om mensen inzicht te geven in hoe het is om te leven met psychosegevoeligheid, al is dit natuurlijk een relatief luxe probleem. Zeker als je eraan denkt dat sommige mensen nauwelijks te eten hebben. Verder heb ik liever dat ik als gezond wordt gezien en moet uitleggen waarom iets niet gaat, dan dat ik als ‘’ziek’’ wordt beschouwd.

Maar goed, ik ben benieuwd naar jouw reactie? Ik vraag jou omdat ik je vertrouw, zodat jij kan aangeven hoe het is voor jou en omdat je goed kan schrijven.

Dikke kus,

May

Volgende week op 14 juli het antwoord van Sas.

Reacties

10 reacties op “Inzicht in leven met psychosegevoeligheid : “Lieve Sas””

 1. Johnan

  Heel herkenbaar!

  Voor mij is het alsof er een blokkade zit waar je niet doorheen kunt. Ik vind het vervelend om zoiets te moeten doen maar niet heel vervelend.

  1. Erg bedankt voor je bericht Johnan! Fijn dat ik niet de enige ben.
   Een mooie week gewenst!
   May-May

   1. Johnan

    Dankjewel. Jij ook een mooie week gewenst en knap geschreven!

 2. Martine

  Lieve May-May,

  Wat een mooi stuk en wat geef je goed aan wat je teveel is. Heel goed gedaan.
  Het is allemaal heel herkenbaar voor mij. Na mijn laatste psychose in december/januari heb ik het roer helemaal omgegooid en richt ik mijn dagen in met weinig sociale contacten en wandel ik dagelijks 1 tot 2 uur door park en weilanden (kleine praatjes met de buren en de pastoor die ik weleens op mijn wandelingen tegenkom doe ik wel) . Ik maak foto’s van de natuur en kijk er thuis weer naar. De prikkelarmte doet me heel erg veel goed. En ik geniet zoveel van de natuur en mijn tuin dat ik helemaal geen extra prikkels ter vermaak hóéf. Mijn enige uitjes afgelopen half jaar zijn een grotere bieb en het tuincentrum geweest en dat vind ik heerlijk.
  Het is zo moeilijk uit te leggen en denk ik ook te begrijpen voor een ander die Niet psychose gevoelig is dat die prikkels je snel teveel zijn. Dat mensen snel téveel van je energie vragen en dat grenzen aangeven niet één van je sterkste kanten is wat waarschijnlijk de psychosegevoeligheid al in de hand heeft gewerkt. Dus blijf vooral voor jezelf opkomen, bedankt voor je herkenbare stukje, en een fijne zomer!

  1. Lieve Martine,
   Bedankt voor je ontzettend lieve reactie! Wat fijn, dat ik niet de enige ben die dit heeft. Heel herkenbaar wat jij schrijft, ik ben ook veel in de natuur en kan daar ook intens van genieten. Gisteren heb ik foto’s gemaakt van de zonsondergang en vandaag van het zonlicht dat scheen over het door groen gras omzoomde pad in het bos. Ja, ik vind het ook moeilijk om uit te leggen aan mensen die nog nooit een psychose hebben gehad, zoals denk ik wel blijkt uit mijn stukje. Precies, sommige mensen vragen veel energie, en dan ben ik daarna dan ook erg moe. Ik ben ook niet goed in het afkappen van gesprekken of het weggaan tijdens vergaderingen die lang duren. Wat heerlijk je praatjes met de buren en de pastoor! Ben je gelovig als ik vragen mag? (als je dit geen fijne vraag vindt, hoef je hem niet te beantwoorden natuurlijk) Ik vind het in ieder geval erg bijzonder dat je onder andere de pastoor tegenkomt. God probeert zo goed mogelijk (kwetsbare) mensen te helpen, natuurlijk ook buiten de kerk. En de pastoor vindt het vast ook erg leuk om met jou te praten! Ik wens je heel veel moois toe in het park en de weilanden, met fijne praatjes en mooie foto’s! En ook een hele fijne zomer!
   May-May

   1. Martine

    Lieve May-May,
    Ik krijg tranen in mijn ogen dat je ook zo kunt genieten van de natuur. Een oud-collega (amerikaanse) van me zei Nature heals van de week en dat is echt een understatement.
    Ik ben wel gelovig maar niet in christelijke zin. Ik geloof in moeder natuur als godin als het ware. En ook dat Maria Magdelena veel wijsheid had die niet gedeeld is in het verleden (in psychose met haar gepraat). Met de pastoor zit ik niet geheel op 1 lijn. Maar hij doet zijn best voor me en dat vind ik fijn.
    Ik heb vandaag vlinders in de natuur en in de tuin gefotografeerd en schapen die gevoerd werden en wordt daar zo veel krachtiger van. Ik wens voor jou hetzelfde! Als de buien zo over zijn ga ik weer een rondje. En o ja , ik heb van de uitzending over trauma op Allesisgezondheid.nl met Anne Marsman ook geleerd dat zingen heelt. Dat vermoedde ik al want als ik wandel zing ik luidkeels met mijn spotify playlist mee en dat geeft me ook zo’n fijn gevoel. :-). Echt een aanrader! Soms de hele tijd hetzelfde liedje een uur lang zodat ik weinig prikkels heb. Dank je voor je lieve antwoord en een fijne avond of dag als dit bericht je later bereikt!

    1. Hey Martine,
     Wat lief dat je tranen in je ogen krijgt omdat ik ook geniet van de natuur! Ja, heerlijk! Ik heb sinds kort een vlinderstruik, en daar zitten prachtige vlinders in. Moeder natuur als godin, dat kan ik me ook helemaal voorstellen hoor. Bijzonder wat je schrijft over Maria Magdalena. Mooi dat je deelt dat zingen heelt. Ik zing soms heel simpel: “Tjomtiedomtie djomtie.” Jij ook heel erg bedankt voor je lieve berichtje! Hele fijne wandelingen gewenst en een schitterende week!

 3. Hanka Gerretsen

  Erg mooi stukje en voor mij heel herkenbaar! Dankjewel!

  1. Ha Hanka,
   Dank je wel Ik vind het ook fijn om te weten dat ik niet de enige ben.
   Veel liefs en goeds,
   May-May

   1. Hanka Gerretsen

    Dank je! Veel sterkte en succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *