Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

BROER | Crowdfunding geslaagd voor film over psychische kwetsbaarheid

Film Broer Lisanne Sweere

We leven in bijzondere tijden. Psychisch lijden is nog nooit zo actueel geweest als nu. Tijdens de voorbereiding van deze film zijn we in een pandemie terecht gekomen. Voor veel mensen betekent dit een periode van sociale isolatie.

Wat voor sommigen psychisch een uitdaging is, is voor andere mensen niet nieuw. Al langere tijd worstelen zij met hun psychische kwetsbaarheid.

Psychoses en geestelijke problemen. Deze onderwerpen zijn nog steeds taboe in onze samenleving

Terwijl er toch jaarlijks zo’n 3.000 jongvolwassenen in Nederland voor het eerst een psychose ervaren. De film BROER van Lisanne Sweere wil het stigma doorbreken en een kijkje geven in het leven van een gezin waarop een psychose een grote impact heeft.

In de film wil de puberende Ivo (16) zijn psychotische broer Tom (18) thuis houden. Wanneer het gevaarlijk wordt komt Ivo voor een lastig dilemma te staan.

Debuterend regisseuse Lisanne Sweere haalde het idee voor de film uit gebeurtenissen uit haar eigen jeugd

Het is dan ook een bijzonder en persoonlijk project.

Ik wil aan de mensen die in eenzelfde situatie zitten laten zien dat ze niet alleen zijn. En van de mensen die het niet herkennen hoop ik dat ze beter begrip zullen krijgen voor mensen die psychiatrisch ziek zijn.

Maar ook zeker voor hun broertjes, zusjes, papa’s, mama’s, vriendjes, partners en hulpverleners.”

Lisanne Sweere

De voorbereidingen zijn – uiteraard vanuit huis – in volle gang

Natuurlijk lopen wij ook vertraging op door de huidige situatie, maar zodra het weer mogelijk is plannen we de opnames. De film gaat in première in Amsterdam en Eindhoven en zal daarna ingezonden worden naar diverse filmfestivals over de hele wereld.

Via crowdfunding is geld ingezameld om de film te realiseren

Op 25 maart j.l. is de campagne geëindigd. En geslaagd! Want tijdens de crowdfund periode is 125% van het streefbedrag van € 8.000,- opgehaald. Maar liefst 148 supporters hebben samen € 10.000,- gedoneerd.

De realisatie van het crowdfundingproject is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit de impulsgelden van Provincie Noord-Brabant, door een donatie van de GGZE en door advies van Kunstloc Brabant.

Kijk voor meer informatie over de film op cinecrowd.nl/broer.