Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is uw advies over stoppen met mijn medicatie?

Vraag

Hallo,

Ik ben 24 en in december 2019 gediagnosticeerd met een schizoaffectieve stoornis (manisch type). Ik heb vier maanden in de kliniek gezeten en kreeg antipsychotica en een stemmingsstabilisator. Ik heb dit de eerste keer tot december 2021 geslikt.

Ik heb olanzapine en Depakine op- en afgebouwd. Dit ging op-en-neer. Toen ik me een tijdje stabiel voelde zonder medicatie ben ik weer aan een studie begonnen, alleen toen merkte ik dat ik andere rare klachten kreeg. Toen heb ik weer heel kort medicatie geslikt maar ik vraag me af of ik dat wel had moeten doen omdat de klachten niet psychotisch of manisch van aard waren.

In 2023 weer opgenomen. Ik ben nu 6 maanden uit de kliniek. Ik voel me heel afgevlakt door de medicatie, ben 10 kilo aangekomen en nog wat andere bijwerkingen. Dit zijn allemaal redenen waarom ik wil stoppen met de medicatie.

Wat is uw advies over het stoppen met de medicatie?

Dank u wel.

Antwoord

Beste L.,

Ik kan via PsychoseNet alleen algemene adviezen geven, want ik ken jouw situatie natuurlijk niet goed genoeg om een advies-op-maat te geven.

Medicijngebruik voor psychische klachten roept altijd veel vragen op: wel middel voor welke klacht? Hoe veel? Hoelang? Aaneengesloten of met onderbrekingen? Jij hebt kennelijk nogal wat ervaringen met medicijnen en ook met starten en stoppen daarvan. Zet dat eens op een rij om een besluit te nemen.

Over het algemeen wil iemand zelf snel van de medicijnen af (vanwege bijwerkingen, of omdat de klachten zijn afgenomen), en krijg je het advies om langer door te gaan. Dat laatste wordt vooral aangeraden als medicijnen een preventieve werking hebben bij iemand die al herhaalde malen klachtenperiodes heeft gehad. In dat geval zoek je enige tijd nadat er een stabiele situatie is ontstaan, naar een zo laag mogelijke dosis.

Zomaar stoppen vergroot de kans op terugval. Alles moet geleidelijk gaan, in goed overleg tussen de patiënt en de behandelaar. Betrek ook iemand erbij die jou goed kent. Dit zijn geen gemakkelijke beslissingen. Mijn advies is altijd: bedenk van tevoren wat je wilt bereiken, kies in overleg met je behandelaar een strategie, en bekijk dan enige tijd kritisch of het gewenste resultaat optreedt. Neem vooral de tijd.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook