Veel gezochte termen

Psychosenet animatie

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet ik antipsychotica nemen?

Moet ik antipsychotica nemen als ik een psychose heb? Psychiater Jim van Os gaat in op de voor en nadelen van het gebruik van antipsychotica.

Moet ik antipsychotica nemen? Als je een psychose hebt krijg je vaak antipsychotica voorgeschreven. Psychiater Jim van Os gaat in op de voor en nadelen van het gebruik van antipsychotica.

Moet ik antipsychotica nemen?

Wanneer je psychotische ervaringen hebt waar je veel last van ondervindt en/of die je leven dreigen te ontregelen, kan je arts of psychiater adviseren om hiervoor medicatie te gebruiken.

YouTube player
Animatie: Moet ik antipsychotica nemen?

Antipsychotica kan soms helpen om weer uit de psychose te komen

Maar het is belangrijk te beseffen dat ze de achterliggende sociale en andere problemen niet oplossen. Soms kunnen ze iemand er door de bijwerkingen zelfs verder van af brengen.

Is antipsychotica nemen verstandig?

Welk middel bij iemand gaat werken is niet te voorspellen. Het is een kwestie van trial-and-error. Wat bij de een goed werkt doet bij de ander niets. Wat je wel tot op zekere hoogte kunt voorspellen bij de verschillende middelen zijn de verschillende bijwerkingen. Hier hebben we de Antipsychotica Keuzetool voor gemaakt.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Meer lezen?

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.