Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

De werking van antipsychotica: Kijken we wel breed genoeg?

werking van antipsychotica

Hallo beste lezers,

Ik ga jullie de komende tijd in een serie blogs meenemen in de wereld van de psyche, de psychiatrie en de antipsychotica.

Medicijnen als antipsychotica zijn voor velen een belangrijk onderdeel van de behandeling, maar er heerst nog veel onduidelijkheid over. Eveneens is er sprake van misverstanden.

Vandaag beginnen we met een belangrijk onderwerp: werken antipsychotica eigenlijk wel altijd? En wat betekent het als ze ‘werken’?

Het klinkt misschien simpel: als antipsychotica je symptomen verminderen, dan werken ze. Klaar, toch? Nou, niet helemaal. Want hoewel het verminderen van symptomen natuurlijk belangrijk is, vertelt dit niet het hele verhaal. Wat als je door je medicijnen weliswaar minder last hebt van je symptomen, maar tegelijkertijd zo suf bent dat je nauwelijks je bed uitkomt? Of dat je je door de medicijnen zo onverschillig voelt dat je nauwelijks nog interesse hebt in de mensen om je heen? Of, nog erger, dat je meer gaat roken om dat onverschillige gevoel een beetje te compenseren?

Symptoombestrijding

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het verbeteren van symptomen één ding is. Maar een zinvol leven leiden, waarin je sociale contacten hebt en dingen doet die je leuk vindt, is minstens zo belangrijk.

Helaas is het nu zo dat er binnen de ggz niet altijd gekeken wordt naar deze bredere impact van antipsychotica. soms wordt er automatisch uitgegaan van het idee dat deze medicijnen ‘altijd wel goed zijn’. Maar uit onderzoek blijkt dat bij 20-40% van de patiënten antipsychotica niet of nauwelijks werken. Deze groep krijgt echter vaak wel gewoon deze medicijnen voorgeschreven, ondanks het feit dat ze niet bijdragen aan hun welzijn en vaak flinke bijwerkingen hebben.

Dit is een hardnekkig fenomeen waar we te weinig mee bezig zijn.

De werking van antipsychotica: een kentering

Gelukkig begint er een kentering te komen. Er is steeds meer bewustwording onder psychiaters over de noodzaak om kritischer te kijken naar het voorschrijven van antipsychotica. Het is tijd om breder te kijken dan symptomen alleen en echt te focussen op wat het beste is voor de patiënt.

Dit was de eerste in een reeks blogs over dit onderwerp. Blijf me volgen voor meer inzichten en discussies over de werking van antipsychotica en de psychiatrie in het algemeen – en de impact ervan op ons leven.

Tot de volgende keer!

Jim

Afbeelding vervaardigd door Jim mbv DALL-E

Meer lezen over antipsychotica?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

4 reacties op “De werking van antipsychotica: Kijken we wel breed genoeg?”

  1. Anoniem

    Beste Jim,

    Dank voor uw kritische blik. Maar artsen schrijven antipsychotica niet voor alsof het snoepjes zijn. Alleen als een indicatie voor het gebruik bestaat, worden ze voorgeschreven. Het doel van antipsychotica binnen de behandeling is om positieve emoties af te vlakken door de input van dopamine te temperen. En door aan te grijpen op meerdere receptoren, pakken atypische antipsychotica ook negatieve emoties aan. Bij therapie resistentie voor SSRIs binnen een depressie behandeling worden niet voor niks atypische antipsychotica gebruikt om te argumenteren.
    Het lastigste bij antipsychotica blijft altijd de patiënt die je ermee behandeld. En dat is absoluut geen persoonlijke aanval op wie dan ook. Maar een kernpunt van de diagnose bij geïndiceerd antipsychotica gebruik, is dat er geen inzicht over de diagnose van de patiënt over de patiënt bij psychoses en bipolaire stoornis is. En de DSM classificatie is niet heilig, er is veel overlap. Misschien heeft iemand een manische episode ipv een psychose, de behandeling moet anders zijn. En volgens mij weten psychiaters dat donders goed. En doet u net alsof ze dat niet weten. Daarnaast is roken funest voor een mens; nicotine doet zo veel met het brein, dat het ronduit belachelijk is dat mensen met een psychiatrisch stoornis überhaupt nog mogen roken. En een sigaret extra roken zoals u beschrijft des te meer destructief. Ja het is een eigen keuze, maar als je schade toebrengt aan je omgeving in jouw psychische stoornis, wie kan dan nog achter die keuze staan?
    Verder kan ik helemaal inkomen op het punt dan ook gekeken moet worden na afbouw van psychofarmaca. De kennis is nu te beperkt en we zouden met z’n alleen in Nederland 10€ moeten doneren voor een onderzoek waarin onderzocht wordt hoe we dat kunnen doen. Reken maar uit wat een onderzoek je kunt opzetten. En daar zou ik graag bij willen helpen als dat moet.
    Help de ander inzien dat het anders moet en reik de handvaten aan hoe jij denkt dat ze zouden moeten handelen. Ik ken uw historie verder niet, maar als u dat nog niet geprobeerd heeft is dat mijn ongevraagde advies aan u.
    Groet, een zorgverlener

    1. Eens met die 10 euro Anoniem! En dank voor reactie. Groet Jim

  2. J

    Beste Jim,
    Hartelijk dank voor je inbreng over werking van antipsychotica.
    Ik gebruikte olanzepine na meerdere episodes. De arts was ervan overtuigd dat ik de rest van mijn leven antipsychotica moest gebruiken. Hierin geen keuze.

    Onlangs in overleg om de olanzepine in de ochtend te nemen. Ik werd elke ochtend met paniek en angst wakker en dit werd pas tegen de avond minder. Gebruikte een hele lage dosis.

    Wat schetst mijn verbazing na 1 avond geen olanzepine werd rustig wakker en werd in de loop van de week ook helder.

    Voor mij geen olanzepine meer…

    1. Jim van Os

      Beste J. wat interessant! Het toont weer aan hoe belangrijk het is om te experimenteren en te kijken wat er vervolgens gebeurt – met soms verrassende resultaten…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *