Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Afbouwen van antipsychotica – het belang van eigen onderzoek

blog-Afbouwen van medicatie

Hoe moet je na jaren gebruik je richten op het afbouwen van anti-psychotica? Het verhaal van Jeroen. “Gelukkig ben ik al heel ver gekomen.”

Hallo, ik ben Jeroen. Ik heb jarenlang het antipsychoticum Olanzapine geslikt. Van dit medicijn had ik zeer zware bijwerkingen, zoals hallucinaties, koorts, hartkloppingen, maagzuur, geen gespreken kunnen voeren, tardieve dyskinesie en stofwisselingsproblemen. Na 15 jaar ben ik langzaam begonnen met afbouwen, maar ik merkte dat artsen, ook de psychiaters onder hen, nog te weinig op de hoogte waren van de ernstige bijwerkingen en van het proces van afbouwen zelf van dit zware medicijn. Zo kwam het dat ik zelf onderzoek heb gedaan, en gaandeweg het afbouwen heb ik steeds meer geleerd, wat ik hier zal toelichten.

B12-receptoren

Het bleek dat dit medicijn dopamine op de vitamine B12-receptoren blokkeert. Na verloop van tijd maken de hersenen dan meer receptoren aan, waardoor je als je afbouwt een overgevoeligheid krijgt voor dopamine (dopamine supersensitiviteit-syndroom). Dit nam tijdens het afbouwen een paar jaar in beslag voordat het hersteld was.

Ook had ik problemen met mijn stofwisseling door dit medicijn, waardoor ik mijn voeding ben gaan aanpassen. Door Olanzapine kunnen mensen ook suikerziekte krijgen maar dat had ik gelukkig niet en doordat ik mijn voeding aanpaste ben ik hersteld. Er zijn ook meerdere gevallen bekend van mensen die Olanzapine slikken en Parkinson-achtige klachten ontwikkelen zoals tardieve dyskinesie. (Parkinson is een dopamine-gerelateerde aandoening.) Ook zijn er meerdere gevallen bekend waarbij mensen hallucinaties ervaren van dit medicijn en daarbij was de dosis nog verlaagd. Uiteindelijk heb ik jarenlang rond moeten lopen met klachten van dit medicijn die nog erger waren dan de klachten die ik vroeger had van het blowen en van de paddo’s waar ik vroeger aanzat.

Afbouwen van antipsychotica lange weg

Het jammere is dat de weg terug (dat heet medicine withdrawal) lang was en ik me zelf moest aanleren om af te bouwen. Gelukkig worden er in het UMC en UMCG nu onderzoeken gedaan naar hoe je moet afbouwen en naar de bijwerkingen van antipsychotica.
Ik ben gelukkig al heel ver gekomen en mijn cognitieve functies zijn behoorlijk hersteld door jarenlang te revalideren.
Ik hoop dat er in de toekomst meer bekend wordt over de beste manieren om antipsychotica af te bouwen. De weg terug is lang, maar hij bestaat!


Jeroen is creatief, maakt muziek, bouwt computers, houdt van vissen en survival. Hij heeft door een eenmalige psychose 22 jaar aan Olanzapine gezeten en is gaan afbouwen maar merkte dat de artsen en psychiatrie onvoldoende weten over het afbouwen van antipsychotica en de zware bijwerkingen.

foto creative commons (Piqsels)

Meer lezen over afbouwen?

Reacties

6 reacties op “Afbouwen van antipsychotica – het belang van eigen onderzoek”

 1. Jeroen

  Er is een Engels onderzoek gedaan naar de relatie vitamine b12 tekort en olanzapine, hier kwam naar voren dat mensen die olanzapine slikken een tekort aan vitamine b12 hebben. Vitamine b12 zorgt ook voor de aanmaak van dopamine. Het is al bekend dat Olanzapine de D2 receptoren blokkeert maar ik vermoed ook een relatie met de vitamine b12 en de stofwisselings problemen die als bijwerkingen optreden door het gebruik van dit medicijn. Met name ook het verhoogde glucose gehalte en de vetstofwisseling. En nee alle antipsychotica zijn anders.

 2. Lucia

  Beste Jeroen! Fijn dat je nu verder kunt zonder zoveel bijwerkingen! Ik zou graag een link willen ontvangen over de vit B12 receptoren die geblokkeerd worden door olanzapine. Ik heb daar nog nooit iets over gelezen, maar het zou interessant zijn.

 3. goed dat je hebt afgebouwd jeroen; ik heb ook lang olanzapine geslikt, nu heb ik abilify, 15 mg. dit wil ik ook afbouwen. mijn psychiater raadt dit af ook omdat hij met dit afbouwen geen ervaring heeft.de werking van anti-psychotica zullen wel hetzelfde zijn?

 4. Lucas ten Harkel

  Het ellendige is dat mensen die een keer of meerdere keren een psychose hebben gehad met het idee leven dat ze hun hele leven antimedicijnen moeten blijven slikken en vaak is dan het middel erger dan die kwaal
  Het idee dat je je hele leven aan die medicijnen vastzit is meestal een leugen, afbouwene samen met goede begeleiding is absoluut mogelijk

 5. Astrid van de Lisdonk

  Hai Jeroen,
  Diep respect voor wat je hebt gedaan en nog aan het doen bent.
  De remedie is vaak erger dan de kwaal, begrijp ik uit je verhaal.
  God zij dank (ik ben niet gelovig) komt er eindelijk onderzoek naar het afbouwen.
  En inderdaad: geniet van wat je hebt bereikt.
  Groet, Astrid

 6. Hoi Jeroen,
  Wat knap en heerlijk dat je van die ellendige antipsychotica af bent!! Geniet ervan.
  May-May

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *