Veel gezochte termen

Psychosenet blog

oFANzapine – een tevreden gebruiker van Olanzapine

blog-ofanzapine

Antipsychotica. Slikken, afbouwen en/ of stoppen? Het is en blijft een controversieel onderwerp. Vandaag komt Max aan het woord. Hij is tevreden gebruiker van Olanzapine. Zeg maar gerust fan. “Voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen.”

In november 2018 kreeg ik mijn eerste psychose

Wanen, hallucinaties, you name it. Al snel kwam ik bij de GGZ terecht, waar de psychiater mij het antipsychoticum Olanzapine voorschreef. Na de eerste inname werd ik extreem slaperig en keerde mijn nachtrust terug. In de loop van de maand verdwenen de hallucinaties en wanen en werd ik weer mijzelf.

Na december 2018 mocht ik Olanzapine langzaam afbouwen. Dat ging in een periode van anderhalf jaar. In 2020 was ik drie maanden ‘clean’: ik slikte geen Olanzapine meer, natuurlijk in goed overleg met de psychiater. Helaas keerden de slapeloze nachten terug en kwam ik weer in een psychose terecht. Gelukkig waren we er snel bij en nam ik snel weer Olanzapine. Omdat mijn medicijnspiegel een paar maanden 0 was geweest, duurde het wel weer een tijd voordat het middel ging werken. Ik moest opnieuw opgenomen worden in de kliniek om tot rust te komen, waaronder zelfs een paar dagen tegen mijn wil in op een isoleercel. Dit laatste was meer een ruime isoleerkámer, inclusief tv.

Nu ben ik alweer twee jaar verder

Twee jaren waarin ik Olanzapine slik. Twee jaren die me het inzicht gaven: Ik wil nooit meer zonder Olanzapine. Nooit meer zonder antipsychotisch medicijn dus.  Natuurlijk, ik heb last van bijwerkingen: toegenomen eetlust, slaperigheid en dufheid, maar ook verminderde concentratie tijdens werk. Dat laatste kan ook door de psychoses zelf komen. Hoe dan ook, voor mij wegen de voordelen op tegen de nadelen.

Olanzapine beschermt me namelijk tegen psychoses. Tegen wanen, hallucinaties en desorganisatie (chaotisch denken en handelen). Door Olanzapine ben ik weer mezelf geworden. Het heeft me in staat gesteld (en stelt me in staat) mijn leven weer op te bouwen: Ik kon weer op mezelf gaan wonen. Ik kon weer gaan sporten, werken en met vrienden afspreken. Af en toe  maak ik zelfs weer muziek. Kortom, door Olanzapine kan ik weer leven zoals ik dat wil.

Door mijn verminderde concentratie gaat mijn werk niet zonder horten of stoten

Maar ik heb mijn naaste collega’s over mijn psychotische kwetsbaarheid en verminderde concentratie verteld, waardoor ik wat meer marge krijg.

Al met al ben ik de GGZ en Olanzapine dankbaar. Dankbaar voor het feit dat zij mij mijn leven hebben teruggegeven. Af en toe moest ik door een zure appel heen (bijwerkingen, isoleerkamer tijdens opname) bijten, maar ik kreeg er uiteindelijk weer vrijheid en autonomie voor terug. Ja, ik ben fan. Fan van Olanzapine. Ik ben oFANzapine.


Max is 28 jaar oud. Momenteel werkt hij als jurist voor een gemeente. Vanaf zijn 25ste kreeg hij te maken met psychoses. Hij werkt er nu hard aan nooit meer een psychose mee te maken. 

Meer lezen over medicatie

foto creative commons (piqsels)

Reacties

2 reacties op “oFANzapine – een tevreden gebruiker van Olanzapine”

 1. Jos Raaphorst

  Beste Max,

  Ik gebruik olanzapine ongeveer 16 jaar. Vroeger had ik de merknaam Zyprexa en nu de stofnaam olanzapine.
  Omdat olanzapine een sterk dempende werking heeft op je denken en daarmee concentratie, heb ik mijn dosis van 10 mg verlaagd in overleg met de psychiater naar 5 mg. (ik heb ook nog 1000 mg lithium)
  Ik kon deze verlaging goed aan, omdat mijn draagkracht ofwel wat kan ik aan het leven aanmerkelijk was verhoogd.
  Een groot nadeel van olanzapine is, dat ik te maken kreeg met overgewicht.
  Ik kan zeggen dat na een zwaar psychiatrisch verleden (schizo-affectieve stoornis) mijn kwaliteit van leven mede door antipsychoticum olanzapine is verbeterd.

  Bedankt voor je positieve blog, Jos Raaphorst.

 2. Saskia

  Hoi Max,

  Goed om ook eens iets positiefs te lezen over antipsychotica op psychosenet. Fijn dat het jou zo goed helpt. Ik heb sinds 3 jaar ook een antipsychotica gevonden dat helpt en ik ben er zo blij mee en dankbaar voor! Ik ben er heel erg van opgeknapt en mijn kwaliteit van leven is vele male beter!

  Groetjes,
  Saskia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *