Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is het verschil tussen tinnitus en hallucinaties?

Vraag

Dag Jim,

Wat is het verschil tussen tinnitus en schizofrenie qua hallucineren?

Antwoord

Beste I.,

Tinnitus is een vorm van gehoorschade, waarbij je piep-, sis-, fluit-, brom- of ruistonen hoort in één of beide oren zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is.

Meestal wordt het geluid vooral waargenomen wanneer er geen of weinig omgevingsgeluid is.

Bijvoorbeeld: na het uitgaan ervaren veel mensen een piep in hun oren. Deze piep is een ernstige waarschuwing, want het betekent namelijk dat een stukje van het gehoor beschadigd is. Wanneer dit te vaak gebeurt, kan de piep blijvend worden. Dit is tinnitus.

Bij hallucinaties is er ook sprake van percepties zonder een externe geluidsbron, maar in dit geval is de perceptie betekenisvol, bijvoorbeeld het horen van stemmen die dingen zeggen, of het zien van andere mensen die bepaalde dingen doen. Dit is bij tinnitus vrijwel nooit het geval.

Heel soms kan het verschil moeilijk zijn, bijvoorbeeld als er bij de tinnitus ook soms flarden van een stem worden gehoord.

Maar meestal is het verschil duidelijk.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 4 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen
tinnitus

Lees ook