Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Olanzapine

Vraag

Ik heb als bijwerking van de olanzapine last van mijn gebit gekregen. Ik heb daarnaast depakine. Nu moet ik overgaan op een ander medicijn in plaats van olanzapine.

Wat zijn de opties van medicijnen die me wel beschermen tegen psychotische gedachten en die geen fysieke bijwerkingen hebben?

Antwoord

Veel medicijnen maken dat je een wat drogere mond hebt, en dat is niet goed voor je gebit. Er zijn speciale gels te krijgen die dat tegengaan.

Medicijnen die geen fysieke bijwerkingen hebben bestaan eigenlijk niet. Kijk maar in de bijsluiters. Waar het om gaat is hoe jij een bepaald medicijn verdraagt. Wat voor de ene persoon prima bevalt, vindt een ander niet te verdragen. Je moet medicijnen dus op een verstandige manier uitproberen, in overleg met de psychiater, en dan goed onthouden (of liever opschrijven) wat je van een bepaald medicijn vond.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 42
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
olanzapine

Lees ook