Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Vlinder

Vlinder (pseudoniem) is 50 jaar, getrouwd en moeder. Na een jarenlange strijd zowel in als mét de psychiatrie heeft ze een bestaan opgebouwd en heeft ze leren omgaan met het leven.

Paroxetine afbouwen is zo simpel nog niet

Paroxetine afbouwen is zo simpel nog niet: Vlinder vertelt in deze blog over haar ervaringen met afbouwen en maakt kennis met taperingstrips.

Vlinder vertelt over haar wens om medicatie vrij te zijn. Ze wil afbouwen, maar dat gaat nog niet zo makkelijk. Dan komt ze in aanraking met taperingstrips.

Toen ik op mijn 16e (!!!) in aanraking kwam met medicatie,  in mijn geval was dat Seroxat, hebben ze mij, of mijn ouders nooit verteld dat het misschien onmogelijk was of in ieder geval heel erg moeilijk zou zijn, om er weer van af te komen.

Ik heb al geschreven in een eerdere blog dat dat moment het startsein was voor een leven getekend door de farmaceutische industrie. Nu, 33 jaar later, ben ik op het punt beland om hier een einde aan te maken, en mijn laatste pilletje, 10 mg paroxetine,  af te bouwen naar nul, maar zo makkelijk gaat dat niet….

Ik liep vooral tegen muren aan van onwetendheid

De apotheek zei: om de dag slikken. De huisarts zei eerst hetzelfde, later bood hij een vloeibare vorm aan, die je met ml kon doseren. Gretig zei ik JA! Kom maar op dacht ik!!! Heel enthousiast begon ik, en misschien ging ik wel te snel, wist ik veel, begeleiding of ondersteuning of zelfs goede richtlijnen krijg je niet en zijn er ook niet. Ik bouwde 1 mg in de week af. Na een aantal weken (ik weet niet meer precies hoeveel) ging het mis, en goed ook. Ik had zulke knallen in mijn hoofd, dit waren geen snaps meer,  het was complete oorlog. Vreselijk wat een pijn. Ik zag slecht: dubbel en wazig,  maar het alle engste vond ik dat mijn coördinatie weg was. Ik kon niet meer recht lopen en liep steevast naar rechts. Ik was ten einde raad, lichamelijk een wrak en ondertussen geestelijk ook niet al te best. Dus maar weer naar de pilletjes van 10 mg, wetende diep van binnen dat ik deze strijd niet zou opgeven.

Taperingstrips

Dat moment kwam toen ik (per toeval, want ik kijk bewust geen programma’s over allerlei geestelijke problemen, of side effects van medicijnen) de tv aanzette en Zembla er voor had staan. In die korte paar minuten dat ik keek  hoorde ik Jim van Os spreken over de taperingstrips, heb hem gegoogeld,  besloot dat dit zeker de moeite waard was om te proberen en heb hen gemaild. Binnen een dag had ik al antwoord. Ik besloot om een seconde opinion te vragen bij de huisarts en ik heb een videoconsult gekregen. Daarin hebben we samen de stappen besproken: ik zal van 10 mg naar 5 mg gaan in 3 maand. Dan stabiliseren indien nodig, maar dat zou besproken worden in onze 2e afspraak.

Twee dagen later lagen mijn taperingstrips in de brievenbus

Met een zeer nauwkeurige manier van beschrijven. De eerste maand ging super! Ik besteedde ook geen tot weinig aandacht aan het hele proces. Nam de pilletjes in, vinkte af en deed m’n ding  wetende dat je hoofd ook rare dingen kan doen als je er teveel aan denkt of mee bezig bent. Toen ik de 3e strip startte zat ik op 6,7 mg. Die maand zou ik dus 1,7 mg verminderen. Peanuts  zou je denken…. Maar zelfs deze kleine stapjes waren voor mijn lichaam, dat al meer dan 30 jaar pillen tot zich neemt, te groot. In het begin linkte ik mijn klachten niet aan het afbouwen: buikloop, supergevoelig, vermoeidheid,  kribbig, algehele malaise. Maar toen ik breinpijn kreeg, me lichamelijk zo slecht begon te voelen, ik me uitgeput voelde en echte nare hoofdpijn kreeg besloot ik Jim te mailen  of hij dit herkende, ook al wist ik dit diep van binnen wel. Hij beaamde dat het zou kunnen, de klachten die ik beschreef. Ik zou kunnen stabiliseren zei hij.

Maar mijn strip dacht ik…. Minimaal 100 euro, foetsie, weg

Zo zonde. Nee, dacht ik. Geen optie. Ik gaf mezelf tot na het weekend om te  kijken hoe het zou gaan. Maar de volgende dag was ik zo slecht, huilbuien vanuit mijn tenen, reddeloos. Dit kan niet dacht ik. Ik had twee voorwaarden: normaal blijven functioneren, dat gaat nu niet. Dus zakjes los geknipt en uitgeteld tot net boven de mg waar ik me rot begon te voelen. 7 mg. Er zijn strips voor me besteld, 7 mg om in ieder geval deze maand even bij te komen.

En dit is het schrijven even waard leek me. Dat je gezondheid moet gaan afwegen aan financiële situaties. Dat al mijn pilletjes jarenlang vergoed zijn, gesteund in feite en dat ze me nu in de kou laten staan. Want ik krijg niks vergoed.

Ik hoop dat er veranderingen gaan komen

Dat afbouwen van medicatie altijd vergoed wordt. Dat je zorgeloos aan je herstel kunt werken en je financiële afwegingen niet boven je gezondheid hoeft te stellen,  want dat deed ik namelijk wel. Nu zijn wij geen minima gezin, we zijn ook niet rijk, maar we hebben niks te klagen. Echter zijn er ook tal van mensen die niet 150 euro per maand kunnen uitgeven, niet wetende hoe het proces gaat lopen en hoe lang het gaat duren. Bij mij zullen de stapjes nog kleiner moeten.  Ik had een half jaar gedacht,  maar vermoedelijk gaat het veel langer duren. Maar dat moet geen belemmering hoeven zijn om uiteindelijk medicatievrij te kunnen gaan leven en weer gezond te kunnen zijn. En zoals het er nu voorstaat,  is dat wel het geval. Omgekeerde wereld leven we in. Zo schrijnend. Ik geef niet op!! Wordt vervolgd!

Reacties

9 reacties op “Paroxetine afbouwen is zo simpel nog niet”

 1. Macha

  Voor iedereen die het flesje vloeistof met seroxat krijgt om af te bouwen van paroxetine; er zitten hele Andere stoffen in. Ik ben er ook zo ongelofelijk ziek van geworden!!!! Je gaat door een hel!

 2. Marcel Kardinaal

  Hallo allemaal

  Ruim 20 jaar paroxetine en nu afbouwen.
  Ging van 20 naar 10 goed te doen.
  Van 10 naar 5 paar dagen ontwenning stroomstootjes door mijn hooft en lichaam duizelig en in mineur stemming.
  Na paar dagen was dit weg en dacht nu ga ik naar 0. De psychiater vertelde al dat ik snel ging en dat naar 0 de moeilijkste is. En ja hoor moeite met autorijden duizelig schoksensaties door heel mijn lichaam het is verschrikkelijk.
  Toch bijt ik door en hou jullie op de hoogte

  1. Vlinder

   Hoi Marcel, hoe gaat het met je?

 3. Monique Govers

  Goedemorgen,

  Ik ben Monique, 54
  jaar en slik al 20 jaar Paroxetine. Ik ben 2 maanden geleden begonnen met afbouwen. Ik slikte 30 mg en zit nu op 10.5 mg. Ik vind het echt een hel, Meteen als ik smorgens wakker wordt begint dat kriebeltje in mijn onderbuik al. Ik probeer dan om te aarden met meditatieve muziek, yoga etc. Ik vind het echt heel erg zwaar. Ik ben af gaan bouwen omdat ik me met medicatie nog steeds niet fijn voelde en het idee had dat ik niet diep genoeg kan komen bij mijn angsten etc.
  Wat er ook gebeurt ik wil er van af!

  1. Vlinder

   Hoi Monique, hoe gaat het met je?? Even een opmerking/advies: als er een tegenzin of weerstand ontstaat voor dit proces, is het verstandig even te pauzeren. Je overtuigingen of zoals je zelf beschrijft: het kriebeltje in je onderbuik wil toch iets vertellen maar ook kan dit onbewust aangeven dat het misschien te snel gaat. Je wil wel, maar niet altijd alles is mogelijk. Aan jou te onderzoeken waarom de kriebel. Het werkt wel tegen. Ik herken dit. Ik ging ook door, maar kwam mezelf echt tegen en moest van 3,5 weer terug naar 5 mg. Lager lukt me simpelweg niet…..

   Wens je veel wijsheid en het allerbeste!

  2. Ben ook aan het afbouwen,slikte 30 mg 25 jaar zat op een gegeven moment op 10mg maar werd weer depressief.Nu weet naar 15 mg met de nodige ontwenningverschijnselen.Blijf voorlopig op 15 .mg.Heb nu begeleiding van een practijkondersteuner,zei ook je gaat te snel .Hoop dat ik er ooit een keer af kan.Ben 76 en wil nog wel wat jaartjes genieten

   1. Hugo Verhoeven

    Je bent een kanjer Ineke!

 4. Vlinder

  Hoi Piet, dankjewel voor je reactie. Ik start over 3 weken weer met een stapje lager. Nl van 7 naar 6,6.

  Dat ik schreef dat ik zonder medicatie ben, bedoel ik mee dat ik eigenlijk alles kon stoppen (ik slikte ong 30 pillen op een dag). Paroxetine was het enige nog dat maar moeilijk was om van af te komen. Vloeibare heb ik ook geprobeerd, was ook geen succes. Tis zoeken naar een snelheid, en die is voor iedereen anders. We zijn immers allemaal anders 😉 daarom is het ook zo belangrijk dat er meer steun komt vanuit zorgverzekeraars dat dit vergoed gaat worden. Kan je het financiële plaatje loslaten en kijken wat bij jou past, ongeacht de snelheid.

  Groetjes Vlinder

 5. Piet Meertens

  Beste Vlinder,

  Het komende vervolg maakt mij nieuwsgierig. Volgend jaar ‘vier’ ik mijn 25-jarig jubileum paroxetine gebruik.
  Diverse stoppogingen hebben bij mij geen resultaat gehad. Er hoefde maar weinig te gebeuren of ik was weer ontregeld of ik voelde mij erg naar.
  Terugkerende depressies of onttrekkingsverschijnselen? Tot nu toe houd ik het op het eerste en heb besloten om geen pogingen meer te ondernemen.
  Maar toch knaagt het nog wel eens, zeker als ik je blog lees.

  De laatste poging was 4 jaar geleden met een suspensie, maar ver kwam ik daar niet mee. De periode waarin in zat was ook niet echt bevorderend om door te zetten.

  Aan taperingsstrips ben ik dan ook nooit toegekomen. Wie weet?

  In een eerdere blog lees ik dat je zonder medicatie bent, dus het is jou blijkbaar gelukt. Respect daarvoor!

  Ik zie uit naar je vervolg!

  Met vriendelijke groet,

  Piet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *