Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik wil mijn medicijnen afbouwen met behulp van taperingstrips, hoe doe ik dit?

Vraag

Hoe kan ik mij aanmelden om ook af te bouwen met behulp van taperingstrips?

Ik slik onder andere lithium, Seroquel en oxazepam.

Antwoord

Beste,

Je schrijft dat je meerdere medicijnen gebruikt en dat je die wilt afbouwen met behulp van taperingstrips. Als je dat wilt doen moet je dat met je behandelaar bespreken, die kan taperingstrips aan jou voorschrijven. Hieronder punten die belangrijk zijn:

  1. Probeer niet om meerdere medicijnen tegelijk af te bouwen. Doe dat alleen als daar een medische noodzaak voor is, en altijd in overleg met je behandelaar. Door medicijnen een voor een af te bouwen verklein je de kans op problemen.
  2. Neem voor ieder medicijn dat je afbouwt voldoende tijd.
  3. Over de volgorde waarin je meerdere medicijnen afbouwt zijn volgens mij geen regels omdat dat nooit goed is onderzocht. Daarom moet je daarover samen met je behandelaar een beslissing nemen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met het medicijn waarvan verwacht wordt, dat dat bij afbouwen de minste problemen zal geven. En het medicijn dat naar verwachting het moeilijkst is tot het laatst te bewaren.
  4. Hou tijdens het afbouwen bij hoe dat voor jou gaat, liefst dagelijks. Bij taperingstrips zit een zelfmonitoringformulier dat je daarbij helpt. Dat moet je één keer per dag invullen maar dat is niet moeilijk en kost je ook niet veel tijd. Als je dat formulier invult dan help je jezelf en je behandelaar om te zien hoe het afbouwen gaat. Dat helpt om problemen zoveel mogelijk te voorkomen en vergroot de kans dat je met succes zult kunnen afbouwen.
  5. Afbouwen doe je niet alleen, maar samen met je behandelaar. Laat je behandelaar dit antwoord ook lezen.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt en dat het je zal helpen om met een of meerdere van je medicijnen zonder problemen te kunnen stoppen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 3 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
taperingstrips

Lees ook