Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoe pak ik de laatste loodjes van het afbouwen goed aan?

Vraag

Beste Peter,

Sinds een paar maanden ben ik bezig met het afbouwen van 5 mg Abilify. Dat ging tot nu toe redelijk, ik had het gevoel weer ’te leven’, ondanks enkele hoogte- en dieptepunten.

Echter, nu op 0.5 mg begint het toch wel zwaar te worden. Ik maak me zorgen, omdat ik het spul al bijna 11 jaar slik en weet dat afbouwen dan moeilijker kan gaan en het risico op langetermijnschade groter is. Het lijkt erop dat de laatste loodjes het zwaarst zijn. Ik voel me angstiger, nerveuzer, instabieler, en heb lichamelijke klachten zoals ‘restless legs’, misselijkheid en slaapproblemen.

Mijn huisarts begeleidt me hierin, maar ik durf nu niet te overleggen in verband met de Covid-drukte in de praktijk.

Hoe pak ik deze laatste loodjes goed aan?

Antwoord

Beste L.,

Je bent de aripiprazol die je 11 jaar lang hebt gebruikt aan het afbouwen vanaf de 5 mg en nu je op 0.5 mg bent merk je dat het voor jou zwaarder begint te worden. Je voelt je angstiger, nerveuzer, instabieler en hebt lichamelijke klachten.

De klachten die je beschrijft zijn zeer waarschijnlijk onttrekkingsverschijnselen. Dat je daar last van hebt laat zien dat de stappen waarmee je de dosis hebt verlaagd (en de snelheid waarmee je dat tot nog toe hebt gedaan) voor jou te groot zijn.

Dat je daar bij zo’n schijnbaar lage dosering last van hebt is helemaal niet gek, want juist het laatste stukje van de afbouw, bij lage doseringen, blijkt in de praktijk vaak het moeilijkst te zijn. Er is gelukkig een manier om hier iets aan te doen.

Je kunt beginnen met een tijdje op die dosis van 0.5 mg te blijven of de dosis een klein beetje te verhogen naar een dosis waarvan je weet dat je die klachten nog niet, of veel minder had. Door op die dosis een tijdje te blijven zullen je klachten daardoor hopelijk snel minder worden. Als dat gebeurt kun je, als je je weer een stuk beter voelt en voldoende vertrouwen hebt, weer verder gaan met afbouwen. Alleen moet je dat dan doen in een lager tempo, door kleinere stappen te maken en daarvoor voldoende tijd te nemen.

Met standaarddoseringen van de apotheek zal je huisarts je hier niet goed mee kunnen helpen maar met taperingstrips (afbouwmedicatie) kan dat wel.

Je huisarts kan deze taperingstrip(s) aan jou voorschrijven. Als je daarmee verder gaat afbouwen dan raad ik je aan om tijdens het afbouwen iedere dag het zelfmonitoringformulier in te vullen dat bij iedere taperingstrip zit. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat doet dan kun je voor jezelf makkelijker vaststellen of dat voor jou naar wens blijft gaan. Ook je huisarts kan dat dan makkelijker zien.

Zolang alles goed gaat kun je dan gewoon doorgaan met afbouwen. Als je merkt dat het voor jou te snel gaat dan kun je met je huisarts bespreken of jullie het wenselijk vinden om de afbouwsnelheid verder te verlagen of om eventueel een tijdje op dezelfde dosis te blijven. Daarvoor kan een zogenaamde stabilisatiestrip worden voorgeschreven.

Degene die dat tijdens het afbouwen het beste kan bepalen of alles naar wens gaat ben jezelf. Als je op deze manier gaat afbouwen, in goed overleg met je huisarts, dan heb je de grootste kans om hopelijk zonder veel problemen helemaal te kunnen afbouwen.

Houd er rekening mee dat het, nadat je gestopt bent, soms nog een tijd kan duren voordat je het gevoel zult krijgen dat je echt helemaal van je klachten af bent. Dat is niet ongewoon en dus ook niet direct zorgelijk. Maar het is wel iets om rekening mee te houden. Daarom is het belangrijk dat je huisarts je ook na het afbouwen goed begeleidt.

Laat dit antwoord aan je huisarts lezen, dan hoop ik dat het jullie zal helpen om iets aan je huidige klachten te doen en met vertrouwen aan de verdere afbouw van je aripiprazol te gaan beginnen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 15 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook