Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zou ik een ander antidepressivum moeten proberen?

Vraag

In 2019 ben ik heel langzaam en geleidelijk gestopt met Lexapro.

Onderliggende aandoening greep om zich heen, veel angst. Ik heb dit een jaar aangekeken en ben toen weer gestart met Lexapro.

Ik merk dat mijn angsten groter zijn geworden, ook nu ik alweer geruime tijd aan hetzelfde middel zit.

Is het zo dat als je gestopt bent met een antidepressivum,  je onderliggende aandoening ruimte krijgt om te woekeren en dat hetzelfde middel dan niet meer werkt?

Zou ik een ander antidepressivum moeten gebruiken?

Antwoord

Beste D.,

Angst is een lelijk beest. Als medicatie helpt is dat vaak door het onderliggende placebo-effect van de medicatie – en niet zozeer de chemische transactie zelf. Met andere woorden: als de medicatie ooit heeft geholpen, kwam dat waarschijnlijk meer door jou dan door de medicatie zelf.

Placebo-effect wil zoveel zeggen als jezelf op voldoende afstand kunnen plaatsen van de angst om je er beter toe te verhouden en het leven weer op te kunnen pakken. Hoe een mens dat precies doet weten we niet – maar het helpt wel! Het heeft iets te maken met onze unieke mogelijkheid om mentaal lijden betekenis te geven en ons er anders toe te leren verhouden in onze eigen mentale ruimte.

De gedachte dat medicatie de angst kan doen opklaren is natuurlijk heel fijn – maar maakt ook afhankelijk. Je maakt ‘de stoornis’ groter dan nodig is – zoiets lees ik ook in jouw taalgebruik: de stoornis ‘woekert’ en ‘krijgt ruimte’ – in jouw beeld is de stoornis machtig en bepalend en hier zit de crux. Want jij bent nog altijd de baas!

Je moet je emanciperen ten opzichte van angst – anders leidt het tot eindeloze medicatietrials; en met name bij langdurig gebruik van antidepressiva ontstaat de mogelijkheid dat de medicatie niet meer gaat aanslaan zoals voorheen.

Kortom: er zijn vele manieren om de angst in het gezicht te leren kijken zonder medicatie. Het is zware load en zwaar werk – maar je kunt het volgens mij!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 30 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
antidepressiva
Medicatie

Lees ook