Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunt u mij medicatie-advies geven in verband met angstklachten?

Vraag

Ik heb al 6 jaar last van paniekaanvallen.

Sinds een jaar neem ik escitalopram. Helaas heeft dit weinig effect. Ik wil een ander medicijn proberen. Ik heb eerder al diverse middelen geprobeerd maar vanwege bijwerkingen niet in de hoogste dosering. Ik neem ook benzodiazepinen die ik eigenlijk wil afbouwen.

Ik wil meer ondersteuning bij de medicatie en geen eindeloze therapie. Ik ben wel tevreden over mijn psycholoog.

Heeft u advies?

Antwoord

Beste M.,

Wat ik ga zeggen gaat je mogelijk niet bevallen, maar…..

De enige manier om van de angst af te komen op de lange termijn is om er anders mee om te leren gaan.

Dit gaat via de angst in het gezicht kijken met oefeningen (exposure), ademhalingsoefeningen, meditatie, sporten, bewegen, regelmaat, aandacht voor voeding en sociale contacten.

Ik weet het, dit is heel erg moeilijk!

Maar medicatie nemen is ook een vorm van weglopen voor de angst, en als je gevoelig bent voor de medicatie kan het ook tot een hoop ellende leiden.

Dus mijn advies zou zijn om:

  1. Probeer het fundamentele besluit te nemen om niet meer weg te lopen voor de angst maar om voor jezelf op te komen. Onder de angst zit vaak iets als vinden dat je niet mag bestaan, of dat je leven zinloos blijkt te zijn – ga daarnaartoe en vind een andere manier om jezelf een plek te geven in de wereld.
  2. Ga door met de psycholoog en doe oefeningen om de angst in het gezicht te leren kijken in plaats van ervoor weg te lopen. Kijk of er trauma’s zijn waarvoor EMDR gebruikt kan worden.
  3. Ga naar een psychofysiotherapeut en laat kijken naar je ademhaling en in hoeverre je hyperventileert.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 5 januari 2022

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang

Lees ook