Main content

Cognitieve gedragstherapie is een denk- en doe therapie. Gesprekstherapie wordt aangevuld met oefeningen en gedragsexperimenten in het alledaagse leven.

Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is voortgekomen uit gedragstherapie en cognitieve therapie. Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het veranderen van gedragspatronen die psychische en emotionele problemen in stand houden. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het veranderen van je manier van denken en interpreteren. Een CGT behandeling is meestal kortdurend en klacht- of probleemgericht. Bijvoorbeeld om met stemmen of intrusies om te leren gaan, of depressieve gevoelens.

Bron: https://www.cognitievegedragstherapie.nl/home

Voor wie is cognitieve gedragstherapie geschikt?

Op dit moment is CGT de meest toegepaste vorm van psychotherapie, en ook de vorm waar het meest onderzoek naar is gedaan. CGT kan worden toegepast bij allerlei soorten klachten die met denken en voelen te maken hebben. Ook bij psychose kan CGT effectief zijn, bekijk daarover de video met David van den Berg,

Gedachten en gevoelens onderzoeken met G-schema’s

Bij CGT wordt vaak gebruikt gemaakt van een G-schema. Een schema waarmee je bepaalde gedachten en gevoelens op een gestructureerde manier kunt onderzoeken. Binnen een CGT behandeling kun je de opdracht krijgen een aantal G-schema’s te maken, en deze samen met de therapeut na te bespreken.

Een G-schema bestaat standaard uit 5 G’s: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag en Gevolg.

  • Gebeurtenis: Wat gebeurde er? Waar was je? Met wie?
  • Gedachten: Wat dacht je en ging er door je hoofd? Wat vond je van de gebeurtenis?
  • Gevoelens: Wat voelde je?
  • Gedrag: Wat deed je (of juist niet)? Hoe reageerde je?
  • Gevolg: Wat was het gevolg van wat je deed, of hoe je reageerde?

Meer lezen over het G-schema?

Deze blog op Proud2bme.nl geeft een goede indruk.


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ uit, in 2016 het boek ‘Goede GGZ!‘ (samen met Philippe Delespaul e.a.) en in 2021 het boek ‘We Zijn God Niet‘ (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over Cognitieve gedragstherapie (CGT):

  • Vgct.nl – Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie
  • Gedachtenuitpluizen.nl – Informatie en cursussen rondom CGT bij psychose en psychose-achtige klachten
  • Proud2bme.nl – blog over gebruik van het G-schema

Meer informatie over behandeling:

  • Deel deze pagina: