Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Odette de Theije is kinder- en jeugdpsychiater met ruim 20 jaar ervaring in de GGz en Jeugdzorg, waarbij ze systeemgericht denkt en werkt. Daarnaast zijn leefstijl, zingeving en spiritualiteit belangrijke aandachtspunten in haar visie op kinderen, jeugdigen, en hun families.

Waar vind ik goede hulp voor mijn dochter van 11 met angstklachten?

Vraag

Goedendag,

Ik ben moeder van een dochter van 11 jaar. Sinds een paar maanden zijn er bij haar ontwikkelingen waarover ik me zorgen maak.

Het begon met milde paniekaanvallen en dwanggedachten. Afgelopen week had ze een hevige en lange paniekaanval waarbij ze moeilijk kon ademhalen.

Momenteel is ze in behandeling bij een integratieve kindertherapeut. Ze heeft een goede band met deze therapeut maar ik vraag me af of het voldoende is.

Ik ben bang voor de reguliere ggz waar het vooral om diagnosen en symptoombestrijding gaat.

Heeft u advies waar we het beste kunnen beginnen?

Bij voorbaat veel dank.

Antwoord

Beste E.,

Dank voor je vraag. Ik kan me voorstellen dat hetgeen je over je dochter schrijft je bezorgd maakt. Het is alleen voor mij lastig te beoordelen waar het mee te maken heeft, dit kunnen namelijk allerlei factoren zijn.

Mijn advies zou zijn dit zowel met de kindertherapeut te bespreken alsook een afspraak te maken met de huisarts en eventueel ook met de POH-GGZ (praktijkondersteuner huisarts ggz), als die in jullie huisartsenpraktijk is, om te onderzoeken wat voor aanvullende hulp er voor je dochter eventueel nodig is in jullie omgeving. De huisarts heeft hier meestal goed zicht op.

Het is ook altijd belangrijk om een eventuele lichamelijke oorzaak door de huisarts te laten uitzoeken. Ik wens jou en je dochter veel succes hiermee.

Hartelijke groet,

Odette de Theije

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Odette op 22 december 2021

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Behandeling

Lees ook