Main content

Vraag

Hallo,

Ik slik al vijf jaar 30 mg citalopram wegens paniekaanvallen. Nu zijn mijn klachten teruggekomen in een periode waarin veel is gebeurd.

Mijn huisarts wil nu de dosering verhogen naar 40 mg zodat ik weer in balans kom.

Is dit een goede optie en krijg ik weer last van bijwerkingen?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste L.,

Mijn advies zou zijn om eerst serieus psychotherapie te proberen, en niet als eerste optie de medicatie verder te verhogen.

Niemand weet wat de medicatie doet met je brein als je het vijf jaar slikt - maar dat er veranderingen optreden die later ernstige onttrekking en andere verschijnselen kunnen veroorzaken via het mechanisme van 'oppositional tolerance' is inmiddels wel bekend.

De beste behandeling voor angst is de angst in het gezicht leren kijken. Heel zwaar en moeilijk maar met betere resultaten op de lange termijn dan medicatie.

Hope this helps,

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 25 november 2021
  • Deel deze pagina: