Behandeling

Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose of stemmingsklachten, en welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn. Hier vind je informatie over behandelmethoden, medicatie en wat te doen bij crisis.

Reguliere behandelingen

Reguliere behandelingen zijn onder andere psychotherapie, traumatherapie en interpersoonlijke therapie (IPT). Psychotherapie kan helpen bij symptomen van psychose, depressie, manie of stress. Traumatherapie kan nodig zijn als je klachten hebt als gevolg van schokkende, heftige, negatieve ervaringen (trauma’s). Bij IPT staat het verbeteren van relaties met ander mensen centraal.


Alternatieve behandelingen

Naast de reguliere behandelmethoden, zijn er diverse alternatieve mogelijkheden ter aanvulling van je therapie. Mindfulness bijvoorbeeld, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) of psychomotorische therapie (PMT). En natuurlijk: rust, reinheid en regelmaat.


Medicatie

Bij de behandeling van een psychose, manie of depressie wordt soms medicatie voorgeschreven. Antipsychotica dempen psychotische verschijnselen en antidepressiva kunnen depressieve klachten verminderen. Een combinatie van therapie en medicatie is vaak het beste want antipsychotica en antidepressiva zijn geen geneesmiddelen: ze lossen je problemen niet op. Wel kunnen ze een steuntje in de rug zijn tijdens je herstelproces.


Crisis

Als er acuut ingrijpen noodzakelijk is, omdat er anders een gevaarlijke situatie voor de persoon in crisis of zijn of haar omgeving dreigt, kun je naar de crisisdienst. Bij iemand met een psychose kun je denken aan psychotische toestand waarin iemand heftig hallucineert of waanvoorstellingen heeft. Of als iemand ernstig verward is en je geen contact meer kunt maken, je bang bent dat iemand suïcidaal is.


MEER INFORMATIE

Blogs:

Ik kan goed praten, behalve… over de Yucelmethode
Crisis? Breng je wensen in kaart
Praten over zelfdoding? Van levensbelang.
Wetenschappelijk bewijs voor het belang van een goede therapeutische relatie Over cognitieve gedragstherapie bij psychose

Websites:
Centrum Integrale Psychiatrie
Yucelmethode
ACT in actie Acceptance and Commitment therapie
Werkgroepcheiron.nl Informatie over alternatieve en complementaire geneeswijzen in en om de psychiatrie
Gedachten Uitpluizen Cognitieve gedragstherapie (CGT) bij psychose en psychose-achtige klachten

RedactieBehandeling