Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is een chronische bipolaire depressie blijvend?

Vraag

Beste dokter Kupka,

Is een chronische depressie in het kader van een bipolaire stoornis blijvend?

Ik heb namelijk alle behandelingen, zowel psychologisch als medicamenteus, al gehad maar blijf zitten met hele vervelende intrusies en voel me daardoor erg depressief.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste E.,

Depressies kunnen, ook bij bipolaire stoornissen, lang duren. Maar wat is chronisch? Een jaar? Twee jaar? En in het individuele geval is altijd de vraag: welke verschijnselen staan op de voorgrond? Zeker als er ook nog sprake is van dwangverschijnselen.

Wat is eraan gedaan, zowel psychotherapeutisch als medicamenteus (of eventueel rTMS of ECT). Kortom, een algemeen antwoord is niet te geven.

Ik ben in het algemeen optimistisch over de prognose van depressies, ook als de kans op een recidief in de toekomst aanwezig is. Bespreek met je behandelaar nog eens door, welke zaken wel en niet gedaan zijn. Vraag eventueel om een second opinion.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook