Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Het CYP2D6 gen werkt langzaam bij mij, wat betekent dit voor gebruik van antidepressiva?

Vraag

Hallo Jim,

Omdat ik last bleef houden van bijwerkingen van antidepressiva, en de antidepressiva niet leek te werken heb ik een bloedtest laten afnemen. Daaruit bleek dat het CYP2D6 gen bij mij langzamer werkt dan normaal.

Nu ben ik recent gestart met nortriptyline. Ik begreep dat er in mijn bloed gezien kan worden hoeveel nortriptyline in mijn bloed zit, weet u hoe dat werkt?

Nu werkt bij mij CYP2D6 langzamer en die metaboliseert nortriptyline.

Heb ik dan minder van dit medicijn nodig dan bij iemand bij wie dit ‘gewoon’ werkt?

Is het niet gevaarlijk dat het (doordat het langzamer wordt opgenomen) langer in je bloed blijft en er daardoor kans is op overdosering? Ik maak me er best wel zorgen om.

Ik hoop dat u mij hier meer over kunt vertellen, alvast bedankt!

 

Antwoord

Beste L.,

Het probleem is dat de genetische bepalingen van CYP2D6 er heel gewichtig uitzien, maar wat het precies betekent in de praktijk is veel minder duidelijk.

De uitspraak dat het ‘langzamer werkt dan normaal’ op basis van de genetische bepaling kan veel of niets betekenen, afhankelijk van de precieze uitslag (gaat om honderden genetische variaties die allemaal iets kunnen betekenen) van een heleboel andere factoren.

Het valt in de praktijk dus meestal allemaal wel mee. Wie er vooral aan verdient is het laboratorium die de CYP2D6 bepalingen doet.

Mocht er ongerustheid bestaan dan kan de arts inderdaad gewoon de concentratie van nortriptyline in het bloed bepalen gaande de opbouw van het middel. Stel hem in ieder geval op de hoogte van de precieze bevindingen….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 16 september 2020

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook