Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn dochter is zwanger en ik heb een bipolaire stoornis, loopt zij meer risico?

Vraag

Ik (moeder) heb een bipolaire stoornis en ben stabiel. Mijn dochter is zwanger en ik vroeg me af of het noodzakelijk is dat zij extra in de gaten wordt gehouden.

Ze voelt zich momenteel goed, maar ze is wel onzeker over de bevalling en wat er daarna gaat komen.

In het verleden heeft ze last gehad van een angststoornis.

 

 

Antwoord

Beste J.,

Als het goed gaat met je dochter dan is er geen reden voor extra maatregelen. Ze moet net als alle zwangere vrouwen gezond leven, niet roken, geen alcohol gebruiken, etc.

Dat jij een bipolaire stemmingsstoornis hebt verhoogt weliswaar statistisch de kans van kinderen om ook een stemmingsstoornis te krijgen, maar dat zegt niet zoveel over een bepaald iemand zoals je dochter.

Misschien moet ze na de bevalling er extra op letten dat ze een goede nachtrust heeft, maar ook dat geldt voor alle jonge moeders. Ik wens je dochter een gezonde zwangerschap toe, en jou een mooie rol als oma.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook