Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik de dosering van amisulpride 350 mg verder verlagen?

Vraag

Beste Jim,

Ik gebruik momenteel 350 mg amisulpride. Advies van psychiater is om dosering te verlagen.

Kan ik deze dosering wel verlagen aangezien de minimale dosering voor de antipsychotische werking 400 mg is?

Met vriendelijke groet,

D.

Antwoord

Beste D.,

De dagelijkse dosis van amisulpride varieert van 50-1200 mg per dag, afhankelijk van een heleboel factoren.

Het is niet waar dat 400 mg de minimale dosis zou zijn, zo werkt dat niet in de psychiatrie. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak geen rekening gehouden met het feit dat vrouwen sowieso een lagere dosis nodig hebben dan mannen – waardoor vrouwen niet zelden een te hoge dosis krijgen.

Verder is er een enorme variatie in welke dosis iemand nodig heeft – het is niet goed te voorspellen en daarom moet het worden uitgezocht in een proces van trial-and-error. Waar je op uit wil komen is de minimal effective dosis (MED) en dat kan in jouw geval best wel eens aanzienlijk lager uitkomen dan 350 mg.

Hoe ga je dit veilig doen?

Om de minimale effectieve dosis amisulpride te bepalen voor een individuele persoon met psychose, is het belangrijk je arts te raadplegen die de toestand en de medische voorgeschiedenis van jou kan beoordelen en een geïndividualiseerd behandelplan kan opstellen. Hier zijn enkele algemene stappen die professionals in de gezondheidszorg kunnen volgen:

  1. Voer een grondige evaluatie uit van de medische geschiedenis van de persoon, inclusief eerdere behandelingen voor psychose en eventuele comorbide aandoeningen en andere medicaties.
  2. Voer een lichamelijk onderzoek en eventueel noodzakelijk laboratoriumonderzoek uit om de algehele gezondheid van de persoon te beoordelen en te controleren op mogelijke bijwerkingen.
  3. Beoordeel de symptomen, cognitie en het niveau van functioneren van de persoon, eventueel met behulp van gestandaardiseerde beoordelingsschalen en vragenlijsten.
  4. Houd rekening met de leeftijd, het geslacht, het gewicht en andere demografische factoren van de persoon die de dosering kunnen beïnvloeden.
  5. Begin de zoektocht naar de MED met een klein beetje lagere dosis amisulpride terwijl je nauwgezet controleert op respons en bijwerkingen.
  6. Pas de dosis zo nodig aan op basis van de klinische respons en streef naar een zo laag mogelijke effectieve dosis om bijwerkingen te minimaliseren.
  7. Controleer voortdurend de symptomen, het functioneren en de bijwerkingen en pas de dosis zo nodig aan.

Het is dus een hele zoektocht en de medicatie verlagen is natuurlijk ook niet zonder risico – waarbij je erg moet oppassen voor rebound en recidief, afhankelijk van de mate waarin je eventueel dopamine supersensitiviteit hebt ontwikkeld.

Kortom, iets om met de arts te overleggen wellicht?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook