Main content

Vraag

Beste meneer van Os,

Ik ben een vrouw van 40 en inmiddels helaas vijf keer opgenomen geweest voor een periode van drie maanden in verband met heftige psychosen. Ik heb een bipolaire stoornis.

Ik slik 5 mg aripiprazol, 1200 mg lithium en 1500 mg Depakine. De dosering van aripiprazol is zo laag omdat ik heel veel last heb van de bijwerkingen, nog steeds trouwens ook al is het 5 mg.

Vindt u de 5 mg te laag als onderhoudsdosering? Ik ben namelijk aan het denken om over te stappen op amisulpride, omdat dit beter schijnt te helpen tegen psychosen (heeft u die mening ook?), maar ik ben zo bang voor de bijwerkingen zoals gewichtstoename. Ik ben nu nog bezig met het proberen kwijtraken van de kilo’s als gevolg van olanzapinegebruik.

Ik hoop dat u de tijd heeft om mij een antwoord te mailen, ik pieker hier elke dag over…

Alvast heel veel dank!

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je vraag!

Voor sommige mensen is 5 mg aripiprazol prima, en voor anderen te weinig. Als je regelmatig een terugval hebt kan het zinvol zijn een ander antipsychoticum te proberen.

Als je een antipsychoticum wil met minder gewichtstoename kun je vergelijken met onze antipsychoticatool.

Amisulpride kan prima werken, en wat het bij jou gaat doen qua gewicht moet je natuurlijk heel goed in de gaten houden want gewichtstoename is afschuwelijk. Deze bijwerking valt mee bij amisulpride, dus met een beetje geluk zul je geen last hebben.

Ook belangrijk: vaak is stabiliteit bij bipolaire stemmingsgevoeligheid een leerproces - naast een medicamenteus proces. Mensen leren dat met regelmaat, ritme, structuur, voldoende slaap, omgang met stress, niet teveel reizen, niet drinken, sporten, gezond eten - de bipolaire stemmingsgevoeligheid te managen is.

Ook contragedrag kan goed helpen. Ook behandeling van eventuele trauma's in het verleden en psychische kwetsbaarheden en conflicten behandelen kan helpen. Is dit allemaal bij jou al gebeurd?

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 24 augustus 2021
  • Deel deze pagina: