Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Gaat een manie altijd voorafgaand aan een depressie bij een bipolaire stoornis 2?

Vraag

Ik ben na 4 depressies over de afgelopen 9 jaar eindelijk gediagnosticeerd bipolair 2, en het verklaart een hoop. Ik ben inmiddels uit mijn huidige depressie aan het klimmen. Ik merk dat ik angst heb om weer terug te vallen, omdat deze depressie vreselijk zwaar was. Het vertrouwen dat ik goed kan functioneren is beschadigd. Zodra ik mij op een goede dag wankel voel, denk ik direct dat het er weer is en dit maakt mij onzeker.

Mijn vraag is of je pas na een manie depressief kan raken, of kan je ook zonder een manie belanden in een depressie? Het klinkt kinderlijk dat ik het vraag, maar ik ben nog aftastend in mijn stoornis. Zeker omdat ik een manie als niet onprettig ervaar. Inmiddels ken ik mijn symptomen, dus ben ik alert. Toch steekt die angst en onzekerheid zich er vaak doorheen, wat mij bang maakt.

Al met al: gaat een manie altijd voorafgaand aan een depressie of bestaat er een volgorde? Ik zelf slik 1200mg lithium met spiegel 0,86 en Nortrilen 85mg en Fluoxitine 40mg. Een van die laatste twee gaat ervan af.

Ik hoor graag.

Antwoord

Eerst even ‘college geven’: bij een bipolaire stemmingsstoornis type 2 zijn er depressies en uitsluitend hypomanische episoden, dus dat zijn perioden met manische verschijnselen die niet zo heftig zijn dat ze je gevoelsleven en functioneren in de war sturen. Soms is zo’n hypomanie juist prettig en productief, maar de kans dat het je ontglipt is er natuurlijk wel. De grenzen tussen ‘normaal energiek en opgewekt’, ‘hypomanie’ en ‘manie’ zijn dan ook niet zo scherp. Als er ooit een manie was, noemen we het bipolair type 1.

Maar nu jouw vraag. Er is in het algemeen niet een vast patroon in het verloop van de stemmingsepisoden, maar bij individuele personen kan dat er wel zijn. Als jouw ervaring is dat alle depressieve episoden vooraf werden gegaan door een staat van verhoogde energie en stemming (‘hypomanie’ dus), dan kan dat voor jou een waarschuwingssignaal zijn, hoe prettig zo’n hypomanie op zich ook is. Het kan ook andersom: een depressie knapt dan opeens geweldig goed op in een hypomanisch energieke vreugde (‘lekker de schade inhalen’).

Wat met deze kwetsbaarheid van belang is, is dat je niet al te krampachtig wordt in de gedachte ‘o daar gaan we weer!’. Iedereen heeft wel eens onverklaarde stemmingswisselingen. Probeer samen met een naaste en je behandelaar voor jezelf een veilige zone te definiëren, en daarnaast enkele waarschuwingssignalen (‘signaleringsplan’). En ja, na een depressie moet het vertrouwen in je eigen veerkracht weer herstellen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook