Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Femke is werkzaam op het gebied van arbeidsbemiddeling en re-integratie. Ze is manager werkzoekenden dienstverlening bij het UWV. Ze is afgestudeerd in de psychologie en psycholoog (afstudeerrichting Klinische-en gezondheidspsychologie). Femke is familielid van mensen met een psychosegevoeligheid.

Hoe ga ik om met een gat in mijn cv?

Vraag

Dag Femke,

Ik heb een vraag over een gat in je cv.

Hoe kan je hier het beste mee omgaan?

Ik heb een gat van vijf jaar, en wil nu weer solliciteren naar een betaalde baan. Ik heb wel verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan in de afgelopen tijd, maar dat werk sluit niet aan bij mijn opleiding en betaalde werkervaring. Ik vrees dat mijn cv hierdoor alle kanten opgaat.

Wat is wijsheid?

Dank je wel voor je reactie.

Antwoord

Beste C.,

Je vraag snap ik en daar ben je niet de enige in. Een gat in je cv is tegenwoordig voor werkgevers niet zo’n bezwaar als in vroegere tijden. Het komt tegenwoordig vaker voor dat mensen hiervoor uit durven te komen. Tevens speelt de krapte op de arbeidsmarkt ook mee.

Het is aan jou wat je wil delen over dit gat. Eventueel kun je hierover iets in je motivatiebrief noemen (bijvoorbeeld dat je om persoonlijke redenen tijdelijk geen betaald werk hebt gehad). En noem er daarna bij dat voor jou nu wel de tijd rijp is om weer aan de slag te gaan en je motivatie hiervoor. Het gaat er vooral om dat je laat zien dat je zelfreflectie hebt en dat je bewuste keuzes maakt zoals nu ook met het solliciteren.

Je geeft aan dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan en dat zou ik zeker noemen, ook al sluit het niet aan bij je opleiding of werkervaring. Het gaat werkgevers er vaak om dat ze zien dat je actief bent gebleven en bezig blijft met je eigen ontwikkeling. Tevens toont het aan dat je proactief bent en graag iets voor anderen wilt betekenen. Daarnaast zou je ook andere bezigheden uit die tijd kunnen noemen zoals het leren van een nieuwe hobby of sport. Want ook dat geeft aan dat je graag blijft leren en ontwikkelen.

Veel succes gewenst.

Groeten,

Femke

Beantwoord door: Femke op 24 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook