Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Waarom kan ik niet makkelijk mijn hele ggz-dossier inzien?

Vraag

Wat mij opvalt is dat ik bij de huisarts en het ziekenhuis toegang heb tot mijn dossier (digitaal) om bijvoorbeeld uitslagen te zien, maar niet bij de ggz. Hier kan ik niets inzien of nakijken. Dan moet ik officieel een verzoek doen en krijg ik ook minder te zien dan mijn dossier bij de huisarts of het ziekenhuis.

Waarom is dit? Denkt men dat dit niet goed is voor de patiënt?

Antwoord

Beste E.,

Ik ben ermee bekend dat cliënten hun dossier kunnen inzien.Daar moet een (digitale) handeling voor worden verricht door het secretariaat maar daarna kan iemand er gewoon altijd in voor zover ik weet. Wel merk ik soms dat cliënten niet weten dat dat een recht is en dat hulpverleners er vaak niet aan denken dit te vermelden.

Het is een goede en terechte vraag van je. Er zo over nadenkend hoort het wat mij betreft thuis bij de algemene informatie die cliënten krijgen over de ggz-organisatie waarbij ze in zorg komen. En hoort het ook op de website thuis van de organisatie. Maar ook goed als het nog eens herhaald zou worden door de hulpverlener(s) met wie iemand te maken krijgt.

Ik zal eens navragen of er zaken zijn die cliënten dan niet krijgen te zien die hulpverleners wel kunnen zien. Ik zou dat vreemd vinden en eigenlijk betuttelend.

Wat ik wel eens aanbied aan cliënten is dat ze ervoor kunnen kiezen met mij (of een andere betrokken hulpverlener) gezamenlijk in het dossier te lezen. Dit omdat er dingen in kunnen staan die mogelijk pijnlijk zijn of vragen oproepen. Zo vond ik het zelf bijvoorbeeld best pijnlijk om enkele rapportages veel later terug te lezen over een periode dat ik psychotisch was en mij niet meer alles kon herinneren. En had ik er graag met iemand uit die periode over willen praten. Maar het blijft een persoonlijke keuze van de cliënt.

Nogmaals een goede vraag die mij aanspoort dit nog eens na te gaan in mijn eigen ggz-organsiatie: GGZ-NHN.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 31 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook