Vraag
Ik heb gelezen dat het risico op onttrekking gebaseerd is op de halfwaardetijd van het betreffende middel.
Betekent dit dat een middel met een lange halfwaardetijd meer klachten geeft dan een middel met een korte halfwaardetijd?
Antwoord
Beste G.,
Hoe LANGER de halfwaardetijd, des te MINDER onttrekking er te verwachten is. Dit komt omdat met een lange halfwaardetijd de daling van het middel in het lichaam geleidelijker is.
Paroxetine en venlafaxine hebben bijvoorbeeld korte halfwaardetijden en geven in de praktijk vaak problemen bij afbouw.
Groet,
Jim
Prof. dr. Jim van Os, Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London.
Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.
Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube!
Meer informatie over medicatie:
- Antidepressiva
- Antipsychotica
- Antipsychotica Bijwerkingen Keuzetool
- Benzodiazepinen
- Medicatie afbouwen
- Tips voor het afbouwen van medicatie
Beantwoord door: Jim van Os op 30 april 2022