Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Wie kan mij helpen bij het geleidelijk afbouwen van venlafaxine?

Vraag

Bij welke professional start ik als ik venlafaxine zo geleidelijk mogelijk wil afbouwen (met taperingstrips)?

Bij mijn huisarts is dit niet bekend en de huisartsenpost is erg druk en heeft geen tijd zich erin te verdiepen zo te merken. Zij verwijst mij naar de apotheek in mijn buurt om een afbouwschema te bespreken.

Echter volgens de informatie op deze site zijn de taperingstrips alleen via de Regenboog Apotheek te bestellen. Ik gebruik sinds ruim een jaar 225 mg venlafaxine in verband met angstklachten. Deze zijn nu nagenoeg weg.

Antwoord

Beste D.,

De Regenboog Apotheek is inderdaad de enige apotheek in Nederland die taperingstrips kan verstrekken. Er zijn geen andere apotheken in Nederland die deze afbouwmedicatie maken. Voor jou is dat verder geen probleem want je behandelaar kan deze afbouwmedicatie gewoon voorschrijven. De medicatie wordt daarna per post naar je toegestuurd. Informatie hierover kunnen jij en je behandelaar hieronder vinden. Je vindt daar ook een aantal tips voor afbouwen van medicatie waarin wordt uitgelegd hoe je dat verantwoord kunt doen, al dan niet met behulp van taperingstrips.

Als je huisarts en de huisartsenpost afbouwmedicatie nog niet kennen dan kun je vragen of ze zich daarin willen verdiepen, want op dit moment zijn taperingstrips het enige praktische hulpmiddel waarmee behandelaars bij het afbouwen van venlafaxine, vooral aan het eind van het afbouwtraject, echt goed kunnen helpen. In Nederland is dat al door veel meer huisartsen en psychiaters gedaan, die inmiddels aan meer dan tienduizend patiënten deze afbouwmedicatie hebben voorgeschreven.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder komt. Het is heel belangrijk dat afbouwen goed gebeurt, zeker bij venlafaxine dat voor grote probleem kan zorgen als dat niet op een goede manier wordt afgebouwd.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Peter Groot op 3 februari 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook