Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Venlafaxine afbouwen – ervaringsverhaal

venlafaxine

Ik wil niet bijdragen aan de horrorverhalen over de afbouw van antidepressiva. Ik wil niemand bang maken en ik wil mensen niet negatief beïnvloeden in hun persoonlijke keuzes. Iedereen reageert verschillend op situaties. Iedereen reageert verschillend op middelen. Omstandigheden zijn voor niemand gelijk. Toch wil ik mijn verhaal over mijn ontwenningsverschijnselen van venlafaxine delen.

Want overeenkomsten met andere verhalen zijn er zeker wel, en voor wie daarin geïnteresseerd is: verdiep je in meerdere verschillende verhalen voordat je er een mening over vormt.

Ervaringskennis ontstaat door het delen van en luisteren naar veel verschillende ervaringen

Na tien weken met de laagste dosis venlafaxine (een antidepressivum, ook wel bekend als efexor) , ben ik twee weken geleden in overleg met mijn behandelaar en psychiater volledig gestopt.

Vooral de eerste twee dagen zonder venlafaxine voelde ik me lichamelijk ziek. Maag- en darmproblemen, hoofdpijn, duizelig, koorts, zere spieren. Vanaf de derde dag voelde ik me lichamelijk langzaam beter, maar er gebeurde iets vreemds in mijn hoofd. Ik dissocieerde en raakte mezelf volledig kwijt, waarbij ik nog wel aan de bel kon trekken maar een opname wel echt nodig was.

De ontwenningsverschijnselen waar ik (een deel van) die week last van had:

– suizende/krakende geluiden binnen in mijn hoofd
– een draaiende wereld om me heen
– stuiptrekkingen in mijn nek en gezicht
– dissociëren, geen contact kunnen maken met mijn eigen gevoel en geen verbinding voelen met de mensen om me heen
– veel moeten lachen om de ernst van zorgzame hulpverleners
– gedesoriënteerd zijn
– agressie naar mezelf en suicidaliteit
– agressie naar anderen en voortdurende filmpjes in mijn hoofd van hoe ik mensen aanviel
– moeizame prikkelverwerking
– ik zag in de spiegel letterlijk een andere persoon en mijn handen waren ook die van een ander
– emotioneel en huilbuien
– veranderde eetlust en totaal veranderde smaak
– slecht slapen, veel wakker en griezelig werkelijke dromen

De opname (van totaal 9 nachten) heeft me heel erg geholpen

Ik voelde me veilig en beschermd, waardoor ik de ellendige ontwenningsverschijnselen kon verdragen.

Nog steeds ben ik emotioneel en moe, maar vooral ook weer helder. Mijn lichaam voelt soepeler, en de pijn in spieren en gewrichten die ik drie jaar lang had is verdwenen. Ik ben blij dat ik met de venlafaxine gestopt ben en dat ik de ondersteuning van de opname had.

Dit is mijn verhaal over het stoppen met venlafaxine. Aan iedereen die erover denkt om ook te stoppen of af te bouwen: bespreek je keuze en persoonlijke voorwaarden goed met je behandelaar. Stop nooit zo maar op eigen houtje. Heb je een vraag over medicatie, dan kun je die ook op het e-mailspreekuur van PsychoseNet stellen. Voor de mensen die zelf geen medicatie slikken: ik hoop dat mijn verhaal een inkijkje geeft in de wereld van antidepressiva en hoe ingewikkeld afkicken kan zijn. Want maar liefst 1,1 miljoen mensen in Nederland slikt een antidepressivum.

Tenslotte: sommige mensen functioneren echt beter en prettiger met antidepressiva, dat is voor iedereen verschillend. Anderen hebben vooral last van bijwerkingen maar zijn angstig om te stoppen, wat ik inmiddels heel goed begrijp


Christel Andeweg

Bij het afbouwen van antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen kunnen zich allerlei problemen voordoen. Problemen waar gebruikers zoveel last van kunnen hebben dat stoppen met de medicatie niet lukt, of alleen met heel veel moeite en klachten. Onttrekkingsverschijnselen zijn een van de belangrijkste probleem tijdens het afbouwen van bepaalde medicijnen. Dit zijn fysieke en psychische klachten als gevolg van abrupt stoppen of een te snelle dosisverlaging. Deze klachten kunnen worden voorkomen door niet in één keer abrupt te stoppen, maar door de dagelijkse dosis in kleine stapjes te verlagen en daarvoor voldoende tijd te nemen.

Geleidelijk afbouwen is dus belangrijk, maar vraagt ook om maatwerk. Want wat voor de één goed werkt, kan voor de ander slecht uitpakken. In 2010 werd Project Tapering opgezet door Cinderella Therapeutics om een oplossing te bieden voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen. In 2016 is het project overgedragen om binnen het User research Centrum te worden voortgezet.

Bron: www.taperingstrip.nl

Meer lezen over dit onderwerp?

photo credit: efarma.nl

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

55 reacties op “Venlafaxine afbouwen – ervaringsverhaal”

 1. Mark

  Hallo allemaal,

  Ik slik al jaren Venlafaxine 300mg per dag, een aantal weken geleden er achter gekomen dat mijn cholesterol torenhoog is.
  Op dit moment ben ik aan het afbouwen, maar ik ben elke dag misselijk, de hele dag.
  Het gevoel van honger hebben, veel last van mijn maag/buik. Een soort van griep gevoel.

  Is dit ook herkenbaar?
  Een andere vraag: ik heb het idee dat ik torenhoog zit (zat) met mijn dosering van 300 mg per dag of zijn er meer mensen met deze dosering?
  Ik zit nu op 150mg + 37,5 mg per dag

  1. Geeske Roorda

   Beste Mark,

   Dit is, denk ik, een goede vraag om te stellen aan een expert van het eSpreekuur van PsychoseNet. Je kunt je vraag stellen via deze link

   Groet,
   Geeske Roorda
   Redactie PsychoseNet

  2. Helmie

   Hallo Mark

   Ik heb ook mijn Venlafaxine afgebouwd. Slikte al vanaf mijn 20ste antidepressiva waarvan de laatste 12 jaar Velafaxine 375mg. Echt super veel dus. Nu zag ik mezelf die medicatie niet drukken tot mijn 80ste ??? Ben met behulp van Hypnotherapie nu bijna “afgekicked” . Slik nu nog nog 75mg en mag volgende week naar 37,5 mg. Het is een hele zware weg geweest, heel veel bijwerkingen gehad maar dankzij mij therapeut toch goed er doorheen gekomen…. ik ben er bijna, én nog belangrijker ik voel met goed én TROTS !

 2. Gerrit Jan

  Ik slik al jaren Venlafaxine, voornamelijk in dosis 187,5 mg.
  Nu is het zo dat Venlafaxine je cholesterol erg verhoogd, waar ik dus last van heb. Ook slaap ik heel erg slecht.
  Heb ooit een zware burn-out gehad en ben jaren lang in therapie geweest.
  Afijn, ik heb zelf besloten (huisarts weet ervan) om terug te gaan naar 150 mg.
  Dat deed ik door steeds 10 of 20 korreltjes meer uit de 37,5 capsule te halen, had daardoor minder bijwerkingen als in een keer minderen.
  Wel hoofdpijn en gewoon vreemd gevoel.
  Het is me in een week gelukt.
  Maar nu drie weken later toch wel angst/spanning gevoelens.
  Ik weet dat ik door moet zetten, zal ik ook doen, want het liefst stop ik helemaal, maar als je al 35 jaar antidepressiva slik gaat dat niet lukken, zeker gezien alles wat er in mijn leven aan trauma’s voorbijgekomen is.
  Wilde gewoon mijn verhaal even kwijt.

  1. An

   Ik herken wat je zegt ! Waarschijnlijk ben je toch te snel nog aan het afbouwen geweest. Ik haalde er elke dag 1 korrel uit en heb toch ook nog steeds last van bijwerkingen gekregen. En nog! Ben er nu twee maanden vanaf. En toen begon het eigenlijk. Het schijnt heel moeilijk te zijn om af te bouwen van de venlafaxine. Ik probeer mezelf een half jaar te geven om te ontwennen. Maar ik denk wel dat je in je achterhoofd mag houden dat je wellicht nog verschijnselen gaat krijgen…. Soms wordt dan gedacht dat men een terug val heeft… maar dit blijken dan toch nog steeds verschijnselen van het te snel af bouwen te zijn geweest. Een alternatief is weer beetje meer ophogen… of zoals ik doe , ik zet maar door en ga er dwars doorheen….. liefs an

   1. Gerrit Jan

    Goed hoor dat je doorzet.

    Ik ben afgelopen weekend terug gegaan naar de oude dosis.
    Was totaal de weg kwijt.
    Denk zelf niet dat het komt door te snel afbouwen.
    Denk eerder dat ik er helemaal niet aan toe ben om te minderen.
    Voel me nu gelukkig na paar dagen beter.
    En idd venlafaxine is verschrikkelijk om te minderen of te stoppen.
    Ga nog wel eens overleggen met huisarts, maar denk dat die zegt dat ik dit nodig heb, gezien mijn levensverhaal en alle ellende.
    Het is niet anders, heb er vrede mee.
    En wie weet probeer ik het nog eens om klein stapje te minderen.

    1. Joke

     Ik heb me er ook bij neergelegd, na wederom een gruwelijk verlopen afbouwpoging met extreme angst.

   2. Marijke

    Ik ben ook aan het afbouwen maar neem venlafaxine 37,5 met 3 bolletjes in ik neem er nu telkens 1 bolletje uit wat met veel moeite gelukt is maar naar 1 bolletje gaan lukt me niet . Welk merk neemt u? misschien dat het me ook beter lukt met die kleine bolletjes.
    Ik wens u alvast veel succes met het afbouwen!

   3. Femke De vries

    Ik ken dit dus ook zo erg.
    Eerste keer afbouwen 37en half in 1 keer oh wat een ellende ik draaide helemaal door en werd een gevaar voor me zelf. Ik roep al vanaf het begin dat dit middel niet mijn middel is. Maar o zo moeilijk afbouwen. Na die 37 durfde ik niet meer verder. Maar ik voel me me zelf niet meer ben zo vlak niet huilen niet lachen somber en ongelukkig. Dus nu heb ik 150 mg zitten 12 korrels in en heb er 3 uit gehaald. Maar o o o ik voel me weer zwaar klote en slik er lorazepam bij anders word het hem niet. En nu ik dit zo schrijf vraag ik mij dus af 150 mg min 3 korrels hoeveel mg zou dat eigenlijk zijn 😰

    1. 12 korrels 150
     6 75
     3 37,5

     Dus 3 korrels eruit is nog 112,5 mg

    2. Ing

     Mijn vraag waarom voor je niet af via taperingsstrips. Dat gaat in minimale dosering. Taperingstrip zijn alleen bij de regenboog apotheek verkrijgbaar en moet worden aangevraagd door huisarts of psychiater

 3. Petra Heuvel

  Ik ben in november gestopt met Venlafaxine en Diazepam
  Nu weg somber gevoel en heel zwaar hoofd
  Is dat verklaarbaar na zo’n lange tijd?
  Ik beginner moed te verliezen

 4. Floris

  Ik ben ook aan het afbouwen met Venlavaxine, na dit middel 18 jaar te hebben geslikt. Ik heb door psychotherapie (EMDR) gewerkt aan de onderliggende problemen en heb het gevoel dat dat nu stabiel is. Dus begonnen met afbouwen. De heftige reacties hierboven geven aan dat het afbouwen een proces van geduld is.

  Ik gebruik de 75mg van Aurobindo, dis zijn capsules met kleine korreltjes erin (in totaal ong tussen 200 en 240 korreltjes). Ik ben begonnen met 1 korreltje, een week elke dag 1 korreltje eruit. Na een week voelen hoe het gaat. Ok, dan weer een korreltje eruit. Je voelt lichte afkickverschijnselen, maar goed hanteerbaar. Ik ben nu 85 korreltjes verder en het gaat nog steeds prima. Soms wil ik te snel (beetje ongeduldig ;-)) maar dat merk je direct, dus dan weer een paar dagen op dezelfde hoeveelheid.

  In combinatie met een gezonde leefstijl en supplementen (Via orthomoluculair therapeut) voel ik me behoorlijk goed. Dus als je af wilt bouwen, zorg voor een stabiele basis, neem de tijd (zeker als je al lang slikt) en blijf goed voelen.

 5. Yvonne Post

  Hallo mijn naam is Yvonne ik heb 35 jaar Anti depressivia gebruikt eerst paroxetine wat na een hele zware periode van mijn leven niet meer hielp bij mijn depressie, toen overgestapt op venlafaxine 150mg na 3jaar in overleg met de huisarts afgebouwd in 3stappen naar 37/5mg daarna met taperingstrips in 58dagen terug naar 0 ,de afkickverschijnselen waren heftig met name de schokjes in mijn hoofd de hele dag en opvliegers en nachtmerries,ik ben nu een maand clean en de bijwerkingen zijn behoorlijk pittig,erg emotioneel, stemmingswisselingen het lijkt of alle prikkels dubbel zo hard binnen komen,ik vind mezelf op dit moment geen leuk persoon en hoop dan ook dat dit tijdelijk is want ik moet er niet aan denken dat dit zo blijft.
  Maar vooralsnog zet ik door en ben wel een beetje trots op mezelf dat ik het toch maar gedaan heb.
  Sterkte aan alle mensen die door deze fase heen gaan.

  1. Chantal

   Hoe is het hierna verder verlopen?

 6. astrid

  ik wil heel graag stoppengebruik 10 jaar 37,5 hoe kan ik dit het beste aanpakken ? ik deel nu de capculles in twee en gooi de helft eruit,maar krijg ik dan ook echt minder binnen? graag een reactie

 7. Janine

  Ben nu 3 maanden bezig met tapering strip, van 150, naar 75 was de bedoeling’n
  Zonder problemen tot 90 maar toen ineens vreselijke afbouw verschijnselen!
  Misselijk, huilen, beven! Arts zegt; even doorbijten, maar ik wil niet meer! Helaas alleen in 37,5 en 75 mg te verkrijgen, anders stopte ik bij 80

  Groetjes

  1. Roel

   Bij Transvaal Apotheek in Den Haag kunnen ze je helpen met afbouwen.

 8. Eef Bols

  Ik neem al 18 jaar Venlafaxine 75mg, omdat ik in feite begonnen ben na een depressie merkte ik later, met de komst van manieen dat ik eigenlijk een bipolaire stoornis had ipv een unipolaire depressie. Neem ook al een tijdje Lambipol als stemmingstabilisator, wat heel goed helpt en die heb ik dan wel opgehoogd omdat dit meer beschermd tegen depressie dan tegen manie en ook al in het vooruitzicht voor deze fase. Ik heb die antidepressiva dus eigenlijk niet nodig als ik al Lambipol krijg tegen stemmingswisselingen, maar ben dat 18 jaar maar gewoon blijven slikken eigenlijk. Ben ook aan het afbouwen, in de hoop dat het lukt. Met EG kun je kleine tabletjes eruit nemen. Ben nu een week 62,5mg aan het nemen, ik ga dit zeker nog 3 weken zo doen, dan 4 weken 50mg, 4 weken 37,5mg, 4 weken 25mg, 4 weken 12,50 mg en daarna stoppen. Heb wel lichte misselijkheid, verder merk ik niks, maar doe het heel rustig aan, op een half jaar en eigenlijk is 12,50 verlagen zefs nog iets te vlug, sommigen doen er een jaar over! Verwacht ook dat de misselijkheid afneemt naar mate je lager gaat. En ik blijf ook alert voor veranderingen in mijn gemoedstoestand, ben zeer zelfbewust en omdat het traag gaat val je niet ineens nog dieper…makkelijk is het niet, na 18 jaar, ik zal ook niet teleurgesteld zijn moest het fout uitdraaien, het zij zo dan maar.

  1. Chantal

   Hoe is het verder bij jou verlopen?

  2. Hallo,ik heb 15 jaar venlafaxine gebruikt waar van 5 keer een poging gedaan om er van af te komen is mij na de vijfde keer gelukt,ben nu bijna 16 maanden van de venlafaxine af,ben af gaan bouwen om de twee weken 1 minder is gelukt,heb er weinig last van gehad wel hiilbuien en misselijk ,moe verder niet veel last gehad niet noemens waardig, als het even kan nooit meer die troep ik vind het pure vergif,het is moeilijk om er vanaf te komen,alleen door een ander kreeg ik ze voorgeschreven door de huisarts,wat er ook gebeurd nooit meer,venlafaxine ,heb het afgezworen.

   1. Wilco

    Beste J, ik schrik van al deze berichten rondom Venlafaxine. Zelf nu vanaf begin juni aan het slikken, maar merk nog steeds dat ik niet echt happy ben en slaap slecht. Wat gebruik jij nu? Ken jij een beter alternatief?

 9. Niki

  Ik ben een half jaar geleden gestopt met Efexor. Langzaam afgebouwd had wel last van afkickverschijnselen, schokjes in hoofd, grieperig gevoel, maar dat kon ik goed plaatsen. Heb nu pas meer last van klachten. Hyperventilatie, elke dag is strijd met mezelf wel of niet weer gaan opbouwen omdat ik nu niet echt kan genieten van het leven. Ik hoop dat anderen dit herkennen of me advies kunnen geven. Heb ik dan een stofje tekort in mijn hersenen? Wat alleen daarmee aangevuld kan worden af en toe pak ik een oxazepam als ik het echt niet meer trek. Toch wil ik niet meer aan efexor ik ben nu net 10 kilo afgevallen…

 10. Lesly

  Gestopt !
  Na 14 jaar gebruik van dit gif gestopt ..
  Verslavend spul en als het echt niet anders kan nooit aan beginnen
  In totaal ben ik 2 jaar bezig geweest om te stoppen maar af en toe veel ontwenningsverschijnselen waardoor ik toch weer 1/4 van 37mg ging gebruiken
  Alle bovengenoemde ontwenningsverschijnselen wel gehad in relatief milde vorm maar voldoende om toch weer te gebruiken
  Het schokgevoel en raar lopen (geen gevoel voor diepte ) waren voor mij de meest voorkomende afkickverschijnselen maar ook de boosheid en emo momenten
  Ik heb mijn gezin wel laten weten als ik boos werd dat het niet op hen was maar dat er een filter niet werkte en alles dus veel erger was dan de werkelijkheid het geval was
  Ik voel nu af en toe de boosheid , geen idee soms waarom, evenals de emo momenten
  God wat kan ik zomaar emotioneel worden ..
  Het lijkt wel dat alles eruit komt wat ik in veel jaren heb kunnen onderdrukken met die pillen …
  Nu dus een week clean en ik voel me goed
  Ik zorg voor afleiding maar vlucht niet voor de werkelijkheid ,praat met je naaste en geef aan hoe je een dag beleeft
  Ik hoop nooit meer deze shit te hoeven slikken ,het is mij destijds door een eerstlijns psyhco voorgeschreven als ,,,steuntje in de rug ….
  Ja het heeft mij geholpen denk ik maar je leven is vlak en heeft weinig diepgang

  Ik ben begonnen met max 75 2 maal daags maar ben al vrijsnel gaan minderen naar 37gram per dag
  Die stap was voor mij prima te doen .
  De stap van 37 naar 0 duurde dus 2 jaar ,ook omdat ik bang was terug te vallen zo verslavend is dit spul ,daar waarschuwen de pillendraaiers niet voor
  Iedereen succes met afkicken doe het in je eigen tempo

  1. Charlotte

   Dank voor je eerlijke verhaal Lesly. Ik ben een maand eerder definitief gestopt na 6mnd afkicken. En heb nu een soort terug val. Zeer depressief. Vraag mij af hoe het inmiddels met jou gaat? Ps ik stopte om te weten of mijn reuma beter zou gaan zonder medicijnen. Maar helaas is het exact het zelfde.

 11. Sylvia cornelissen

  Eindeljk geen venlafaxine meer in me.jarelange elende agressief bij afbouwen.nooit eerder vogehouden vanwege zaps in hoofd n boos zijn.twee weken voor afbouw hulpmedcatie 5 prozac ingenomen.toen in 28 dagn (tapperingsstrip ) VAN DE VENLAXIE f.nog 2 weken prozac en toen gestopt.besit geen pretje op dat moment beter dan met venfalaxine.nu ik zie scherper,hoor en voel veel meer.en heb weer sexuele gevelens.en dn k niet meer ik wil dood.ben ok niet meer ZO agresief eng spul venlafxine.sterkte allen.

 12. isa

  5januari 2019. na 4jaar venlafaxine 75mg te hebben geslikt, en ik al dik een jaar wil stoppen len ermee, nu eindelijk het lef gehad om geen nieuwe voorraad te halen. het is nu niet meer in mijn huis. dus kan het ook gewoon niet innemen. bij de apotheek aangegeven dat ik ermee ben gestopt. en daar lig ik dan nu in bed… voel mij echt verschrikkelijk slecht. heb het ijskoud, kaken staan stijf, ik hoor geluiden in mijn hoofd alsof ik te lang naast hard geluid heb gestaan. ik voel mij opgejaagd maar niks in mijn lijf wil bewegen. ik ben zo misselijk dat ik niet kan eten. ik wil slapen, maar zodra ik slaap zijn daar die rare dromen. mijn buik draait overuren. tintelingen door m’n hele lijf. bahbahbah wat een rot gevoel, maar ik moet er echt even doorheen. volgende week op vakantie, en dan wil ik geen psychomedicatie meer…. gelukkig heb ik deze week weinig afspraken dus tijd om ook echt even toe te geven aan het afkicken.
  ik heb net even een tig aantal ervaringen hier gelezen, en het is fijn om te weten dat er meer mensen zijn die zich zo beroerd hebben gevoeld.
  inmiddels ben ik bijna 30 minuten bezig geweest om dit bericht te typen… blijkbaar val ik af en toe even in een blokkeer stand.

 13. Shirley

  Ik ben. Nu bezig met afbouwen ben van 75 mg naar 35,5
  ( naast dat ik het zelf graag wil is ook het merk dat ik slik bijna niet meer leverbaar)
  De stap en die ik nu heb gemaakt zijn
  2 dagen 75 1 dag 35,5 dit heb ik 2 week en gedaan
  Toen 1 dag 75 en een dag 35,5 dit heb ik 1 week gedaan
  En ben nu bezig met 2 dagen 35,5 een dag 75 (dit nu een halve week ook deze stap moet ik 2 weken doen )
  gaat tot nu toe heel goed heb wel een paar nachten onrustige geslapen vooral de eerste week
  Ben wel moe en heb vorige week 2 avonden een dip gehad (heb ik in het verleden vaker gehad als moe ben )
  Ook heb ik altijd al gehad dat ik aan het einde van het jaar wat onrustige ben (dit komt voor een deel door mijn autisten)
  merk dat het me vooral goed doe als ik onrustiger wordt om even naar buiten te gaan of iemand bellen. voor een praatje

 14. Maud

  Ook ik ben net zonder de venlafaxine sinds 3 dagen. Ik heb het met de taperingstrips gedaan van 37,5 naar 0 in 28 dagen.
  Ondanks het wat langzamer afbouwen voel ik mij echt beroerd. Vreselijke duizelingen, misselijk, concentratieproblemen, moeilijk uit mijn woorden komen, geluiden die keihard binnenkomen, pijn op mijn borst etc.
  Ik heb ze zeker 20 jaar geslikt en wilde er vanaf, alle nare onttrekkingsverschijnselen laat ik maar over mij heen komen!
  Sterkte allemaal!

  1. Anne Marsman

   Wat rot dat je er toch zo’n last van hebt gehad. Na 20 jaar gebruik was een wat langere afbouwperiode misschien beter geweest… Hoe gaat het nu?

  2. Chantal Schurink

   Hoe is het nu met je?
   Ik zit in de afbouw en ben benieuwd naar ervaringen van anderen die afgebouwd zijn.
   Hoelang duurde de ontwenningsverschijnselen?

   1. Ruud

    Ik ben nu 6 maand gestopt, heb nog van die vage buien.. Het gevoel jezelf compleet kwijt zijn. Ik hoop echt dat ’t straks een x wat beter gaat. Ben zelf een vent, heb een gezin en bedrijf maar die combi van stoppen/druk leven is echt soms niet te doen. Napz heb ik geen last meer van maar vind dit lastiger eerlijkgezegd.

    Veel succes en na regen komt zonneschijn!

 15. Margreet

  Ik ben na 13 jaar Efexor slikken (begon met 150 mg, daarna in herfst/winter 75 mg en in lente/zomer 37,5 mg) vanaf donderdag gestopt met Efexor. Ben van 75 mg naar 10 dagen 37,5 mg gegaan en daarna gestopt.
  Vooral lichamelijke afkickverschijnselen:
  – draaiduizelingen als ik mijn hoofd beweeg
  – eerste nacht nachtmerrie
  – slecht inslapen/lang wakker liggen
  – constante aanwezigheid van adrenaline
  – veel irriteert en moet ik wat aan doen (reactie = actie)
  – soort elektrische schokje in mijn hoofd
  – concentratieprobleem tijdens drukte
  – motorisch gestoord (ongecontroleerde bewegingen)
  Buiten bovenstaande voel ik me eigenlijk wel goed en ik voel me trots dat ik gestopt ben.
  Ben ooit aan de Efexor gegaan ivm angst-paniekaanvallen.
  Ik denk dat het per persoon (afhankelijk van karakter, hoeveelheid efexor, hoe lang je het geslikt hebt en waarvoor je het geslikt hebt) verschilt qua afkickverschijnselen.
  Buiten dat zit ik ook in de overgang en de wisseling van stemming lijkt nu meer naar buiten te komen.
  Alle gevoelens die eerst weggedrukt werden door efexor (de scherpe kantje die er vanaf gingen door de efexor) komen nu naar buiten. Het is denk ik een kwestie van tijd dat alles weer ‘normaal’ is. Mijn lichaam en geest dienen weer gereset te worden en daar gaat wat tijd overheen. Ik ga er vanuit dat het een paar weken duurt en de verschijnselen langzaam minder worden om in z’n geheel te verdwijnen.
  Ik ga volhouden, want medicijnen zijn soms nodig, maar als je zonder kunt is het gezonder en word je meer jezelf.
  Sterkte voor iedereen die aan het afbouwen is/gestopt is! Er is moed voor nodig om dat te doen.

 16. Monqiue

  Ben ook na 23 jaar fenselaxineook aan het afbouwen
  Zat op 225 nu dus met 75 Mig geminderd eerste week voelde ik niets maar nu prikkelbaar en wat doener dan anders .volhouden maaar eenwitte met derstnook nog stoppen maar stapje voor stapje dan maar

 17. Greetje

  Ik ben juist aan het opbouwen venlavaxine en heb al een paar keer agressive gevoelens ervaren en pijn op de borst.Het lukt me niet om in huis wat te doen,ben angstig duizelig maar de agressive gedachtes maken me het meest bang.Ik zit in de ziektewet,woon alleen en heb een paar mensen in vertrouwen genomenvan sommige reacties werd het nog erger.Ik heb de huisarts gebelden die zegt;even doorzetten..ja makkelijk gezegd.Ik ben echt doodsbang dat ik de kat iets aan ga doen/wat ik helemaal niet wil!!!en als het zo moet stop ik er mee.kan wel huilen.

  1. Jim van Os

   Greetje, ik kan niet over de mail een gericht advies geven. Angst in het begin is min of meer normaal, en zou moeten verdwijnen na een week of twee. Maar als de agressieve gedachtes erger worden of je vertrouwt het echt niet dan zou mijn advies zijn om te stoppen, in overleg met de huisarts.

  2. Irma

   Ik slik nu 150mg venlaflaxine. Ze hebben ook een keer geprobeerd te verhogen,ik werd ook agressief en zeer snel geagiteerd. Ben snel weer terug gegaan naar de 150mg.

 18. Irma

  Ik ben sinds een paar weken begonnen met afbouwen van 75mg naar 37,5mg. Ik voel me niet mijzelf. Ik voel me opgejaagd, ben snel geïrriteerd, kan slecht tegen harde geluiden en ben heel erg moe. Soms denk ik eraan om weer iets meer te gaan slikken, maar ik wil er zo graag vanaf. Ik voel me niet somber, dus daar hoef ik het nu niet voor te gebruiken. Maar ja, ik wil ook geen bitch worden. Iedereen moet het ontgelden. Dilemma, dilemma. Toch geef ik het nog een paar weken de tijd totdat dit gedeelte weer tot rust is gekomen. Daarna zie ik dan wel weer verder. Mijn wens blijft staan: leven zonder deze medicijnen, hoeveel baat ik er ook bij heb gehad.

  1. Lesly

   Hoi Irma
   Heel herkenbaar maar zeker iets om aan te geven in je omgeving
   Zelf na 14 jaar gestopt en ook snel boos
   Emotioneel en vreemd gevoel in mn hoofd
   Soms loop ik vast en daarom dus die boosheid
   Nu ik dat weet kan ik daar beter mee omgaan al zijn mijn grenzen nog niet als voorheen
   Een gevoel van afwezigheid en jezelf klote voelen
   Dit alles deel ik met mn gezin zodat ik niet de bitch ben die ik nooit geweest ben
   De scherpe kantjes moeten blijkbaar nog slijten
   Hoe gaat het nu met je ? Het is voor jou al een mooie tijd terug

 19. Eva

  Sinds begin 2018 heb ik een aantal pogingen gedaan om te stoppen met venlafaxine (37,5 mg). Ik heb van alles geprobeerd met het afbouwen. Eerst probeerde ik 35-30-25 etc. tot de nul. De tweede keer probeerde ik het door elke 3 dagen een klein bolletje eruit te halen. Beide opties werkten niet voor mij.

  Vorige week was ik op vakantie en vergat ik mijn medicijn in te nemen. Samen met mijn vriend hadden wij toen besloten dat ik ga proberen er volledig mee te stoppen (in één keer!). Tijdens de rest van mijn vakantie heb ik nergens last van gehad.

  Maar…. Ik ben sinds eergisteren thuis en de bijwerkingen beginnen te komen. Gisteravond kreeg ik het gevoel dat de spieren in mijn lichaam waren aangespannen. Ook heb ik veel last van zweten, aparte dromen/nachtmerries en komen er soms rare gedachten in mijn hoofd, weinig eetlust en na het eten het gevoel alsof ik moet overgeven.

  Maar nu het positieve: Ik had veel last van het gevoel alsof ik in een film zat die voor mijn ogen werden afgespeeld, lichten waren veller en ik was erg sloom en afgeremd door de venlafaxine. Dit gevoel heb ik niet meer!!! Ik voel mij ook niet meer als een emotieloos persoon, nog beter zelfs; ik kan weer lachen!

  Is het verstandig dat ik in één keer ben gestopt? Ik denk het niet, maar ik zou het wel aanraden voor mensen die er snel van af willen zijn ( en het ook durven, want het is niet niks)

  Qua hulpverlening bij het afbouwen de vorige keren heb ik een psychiater geprobeerd, maar daar kreeg ik online therapie van… Bij deze therapie stel jij jezelf doelen voor en probeer je deze zelf te bereiken. Dit was niks voor mij omdat ik graag een persoon wilde hebben die mij helpt, niet een computerprogramma en al helemaal niet het internet. (noem mij maar oudbollig, ik ben pas 21 😉 )

  Ik weet wel één ding zeker, ik ga het volhouden! Mijn werk weet er vanaf en op het moment dat het een keer niet gaat, zal ik mijn grenzen moeten leren aangeven.

  Mijn tips voor mensen die aan het afbouwen of gestopt zijn:
  – Geef je grenzen aan op werk/thuis.
  Als het niet gaat, gaat het niet.
  – Niks MOET, je hebt geen
  verplichtingen, er is altijd wel
  iemand die jou klusjes/ werk zou
  kunnen overnemen.
  – Zorg dat er iemand is op wie je kunt
  terugvallen.
  – Zorg dat je voldoende slaapt.
  – Neem een mega lange vakantie:’)
  – Geef het niet op!

  Voor de rest wil ik iedereen heel veel succes wensen met het afbouwen en hoop ik dat jullie iets aan mijn verhaal hebben.

  Groetjes!

  1. Jeroen Zwaal

   Uit je verhaal spreekt optimisme, hoop en kracht! En dat vind ik het belangrijkste om te lezen in je verhaal. Het is jouw leven en jouw beleving en jouw werkelijkheid waarbij jij keuzes maakt waarvan je denkt dat ze jou het meest recht doen. Oprecht gefeliciteerd met deze opening in bewustwording.

   Of het verstandig is om in een keer te stoppen? Nee. Je lijf is ergens aan gewend geraakt en in een keer stoppen is daarmee een enorme klap. Maar goed, als die klapt helpt? Er zijn wel meer dingen in het leven die niet verstandig zijn om te doen, maar als we ons daar door laten leiden dan kunnen we na afloop terugblikken op een saai en braaf leven.

   Je neemt in ieder geval de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en dat met ‘pas’ 21 jaar:) Good for u!

  2. Vrouwtje wat ook in een x stopt

   Goed om te lezen Jou kracht!!Ik zelf slik dit nu ook anderhalf jaar ofzo..t heeft me goed geholpen dat t nodig was Maar ik merk afgelopen weken dat ik sterk in me schoenen sta En ook in m3 eigen schoenen Ik probeerde ook af te bouwen Nou dat vond ik uitstel van executie zeg maar..ik bleef de nare afkick verschijnsels houden dat ik dan toch maar weer me medicijnen elke dag nam
   .ik ben nu zo ver dat ik 3dagen ben gestopt En er maar even door heen moet Van d afkickverschijnselen..van alles gaat er door me heen..snel geïrriteerd,duizelig,Van middag zomaar huilen Griep gevoel..hoelang heeft dit bij jou geduurt
   Liefs Een vrouwtje wat ook in een x stopt En jou een krachtige meid vind

  3. Jantien

   Beste Eva,

   Waar kun je afbouw Venlafaxine 35-30-25 etc. tot de nul krijgen?

   Groet Jantien

   1. Jim van Os

    Dat gaat via taperingstrips – zie http://www.taperingstrip.nl

 20. Anja

  Ik heb 16 jaar aan de efexor 75 mg gezeten. Tot het moment kwam dat ik meer rust in mijn leven kreeg en ervan af wou. Eerst naar de 37,5 2 maanden. In die tijd heb ik ingezien dat het troep is. Mijn wereld werd weer groter.. ik was niet meer zo afwezig en voelde me stukken beter. Mijn hoofd is weer opgeruimd en ik ben minder emotioneel. Vanaf vandaag zit ik op niks..nada…noppes. en hoop dat mijn wereld nog groter wordt. Zo kun je zien dat het bij iedereen verschild.

 21. Jolanda

  Heftige ervaringen lees ik nu, maar momenteel ook weer zó herkenbaar. Ik slik nu al ruim 13 jaar venlafaxine. Ben begonnen ooit met 300 Mg en zit nu op de 150 Mg. Afbouwen naar 75 Mg ging niet goed. Ik merkte dat de depressieve gevoelens/ fatalistische gedachten terugkwamen. Dus toch maar weer naar de 150 Mg en dit gaat prima.
  Dat venlafaxine een heftig middel is ervaar ik momenteel. Vergeten om op tijd mijn medicatie te halen waardoor ik nu als het ware “ stijf sta” van de ontwenningsverschijnselen na drie dagen zonder mijn medicatie; Misselijk, hongergevoel en dan tóch ook weer geen trek hebben, duizelig, gevoel van tintelende hersenen, rillerig, overmatig transpireren, vermoeid gevoel alsof ik al dagen slecht heb geslapen, zwak gevoel in beide benen.
  Als ik dit alles zo teruglees doet het me eigenlijk beseffen dat ik me nu afhankelijk voel van deze rommel die eveneens héél goed zijn werk doet wanneer ik therapiegetrouw mijn medicatie op tijd zou innemen.

  1. Jeroen Zwaal

   Mooie bewustwording! (En ook balen zeg, die bijwerkingen.)

 22. Karen

  hallo, na 20jaar!!! eerst efexor, daarna het generische venlafaxine gebruikt te hebben, 75 mg, sinds gisteren gestopt. Ik ben op 3 mei op aanraden van mijn homeopaat van 75 mg naar 37,5 mg gegaan. Geen last gehad, enkel de eerste dagen meer honger. Mijn homeopaat, waar ik vorig jaar in pure wanhoop naartoe ben gegaan, omdat de reguliere geneeskunde me totaal niet hielp, ontdekte dat ik zelfs met venlafaxine grote tekorten in mijn hersenen had. Deze zijn inmiddels aangevuld en dus mocht ik afbouwen. Klachten die ik nu ervaar : misselijkheid, hongergevoel, ‘belabberd’ gevoel, en ook die rare schokjes in het hoofd. Tintelingen in vingers. Een gevoel alsof er minder licht is. Vermoeidheid kan al niet erger want daarvoor ben ik overal geweest en sinds vorig jaar bij de homeopaat. Wat ook met zijn behandeling tot nu toe niet helpt. In het bloed zijn de waarden in de hersenen wel goed gestegen. Dus waar het vandaan komt, is nog uit te zoeken. Het is een zeer laag energiepeil wat ik heb. Alsof ‘iets’ alles wegneemt. Een vriendin zei me maandag dat het mss balast is uit vorige levens. Wie zal het zeggen, dus eerst van de rommel van big pharma afkicken nu, en dan de zoektocht naar de energie. Het voelt idd als ontwenningsverschijnselen, daarom was ik op internet even op zoek. Dat er zoveel mensen de verschijnselen kennen, maakt het voor mij makkelijker. Doorzetten dus. Grt aan allen.

 23. Aleid

  Het kan ook heel anders gaan.
  Ik ben zonder problemen gestopt met Fluoxetine.
  Idem met Fluvoxamine. Dat werkte niet meer.
  En met Escitalopram.

  Het kan dus echt heel erg verschillen.

  Aleid

  1. Joris van Velzen

   Fijn dat het zo goed ging met de Fluvoxamine bij jou. Ik wil er ook mee gaan stoppen. Ik zit nu op 250 mg tegen dwanggedachten. Samen met 2 mg risperdal
   Natuurlijk wel in overleg met de psychiater.

 24. Wil

  Van 37.5 mg venlafaxine naar 0 nu sinds 3 dagen….de suizende geluiden in mijn hoofd en de duizeligheid van fracties van seconden vind ik momenteel het moeilijkst….buiten het meer transpireren….iemand tips?

  1. Yvonne J.

   Ik ben nu 5 dagen zonder venlaxfine 37,5 Mg. Ruim vier jaar geslikt. Alleen last van duizelingen, kan nauwelijks lopen. Heb een paar uur geleden de capsule uitelkaar gehaald. Er zitten drie bolletjes in. Heb twee weggegooid, en één weer terug in de capsule. Spontaan de duizelingen weg. Nu zijn ze er weer.
   Mijn tip. Begin met het afbouwen met door één bolletje eruit te doen. Na een paar dagen haal er twee uit. Ik ga nu een aantal dagen het proberen met één bolletje.
   De stap van 37,5 naar 0 is te groot! Het is echt belangrijk de capsule erweer om te doen en het medicijn niet zonder capsule te slikken, en kijk of je hem goed gesloten hebt.
   Ik ben zelf van 75 naar 37,5 gegaan door er elke 6 weken één bolletje te verwijderen. Dus de eerste 6 weken 5 bolletjes, de daaropvolgende 6 weken 4 bolletjes etc. Het is een grof schandaal dat dit niet via recept te verkrijgen is, hierdoor blijven mensen het gebruiken.
   Maar controleer de capsule! Wanneer je het medicijn zonder capsule zou slikken zou het niet goed worden opgenomen en te snel zijn werking verloren hebben, waardoor je dus gelijk begint met 0. Het rotzooien met capsules wordt sterk afgeraden, maar er wordt geen alternatief gegeven. Ik ben geen dokter, dit is mijn persoonlijke ervaing

  2. Erna Hollebekkers

   Hallo Wil hoe lang heb jij er over gedaan om te stoppen?

 25. Alex schrauwen

  Ik ben ook aan het afbouwen en zit nu op 0 mg.heb het gevoel dat ik gek word en in de nacht heb ik stuiptrekkingen in mijn arm.echt erg vervelend want ik word er wakker van.ik transformeer in een opgefokt en chaggerijnige man die niets kan verdragen en lichtgeraakt is.toch wil mijn psygiater dat ik doorzet met afbouwen omdat het rommel is in zijn optiek.ik voel me misselijk en grieperig en vooral echt duizelig.als ik geweten had dat stoppen zo een problemen zou geven was ik nooit aan doe troep begonnen

  1. Joris van Velzen

   Succes met afbouwen. Ik hoop dat het snel beter gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *