Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Is het normaal om tijdens herbelevingen even ‘weg’ te zijn?

Vraag

Beste Clara,

Ik heb herbelevingen en ik zie dan beelden van vroeger. Tijdens die herbelevingen zie of hoor ik niets meer, ik ben dan even ‘weg’.

Is dit normaal en wat is dit? Dan weet ik misschien wat ik moet doen.

Alvast bedankt.

Antwoord

Herbelevingen van nare gebeurtenissen kunnen een symptoom zijn van een posttraumatische stressstoornis. Als je hier wekelijks of nog vaker last van hebt, ook merkt erg alert of schrikachtig te zijn en bepaalde dingen uit de weg gaat uit angst aan die nare gebeurtenissen te denken, zou dat het geval kunnen zijn.

Een herbeleving (een zeer levendige nare herinnering die voelt alsof het hier en nu gebeurt) kan zo overweldigend zijn dat je inderdaad tijdelijk niks meekrijgt van wat er werkelijk op dat moment gebeurt. Als de herbeleving voorbij is voelt dat natuurlijk vreemd en zijn mensen soms tijd kwijt. Op zich zijn herbelevingen niet gevaarlijk, maar ze kunnen natuurlijk het dagelijks leven flink verstoren en gepaard gaan met negatieve emoties. Zeker als ze vaak voorkomen.

Je kan je klachten bespreken met je huisarts en wellicht is het verstandig doorverwezen te worden naar een psycholoog. Want in het geval van een posttraumatische stressstoornis kan een behandeling goed helpen. Verder kan je ook proberen je aandacht tijdens een herbeleving te richten op je omgeving. Dus goed om je heen kijken, benoem hardop wat je ziet, maar ook hoort en ruikt, voelt. Bij sommige mensen helpt het om even een plens water over het gezicht te gooien of ijsklontjes in de hand te nemen. Iets wat sterk prikkelt en afleidt.

Ik hoop dat je hier verder mee komt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 14 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Trauma

Lees ook