Main content

Vraag

Beste Jim,

Kun je je in een (hypo)manische episode ook somber, verdrietig en eenzaam voelen?

Ik ben jaren depressief geweest en sinds een paar weken helemaal afgebouwd van lithium 1000 mg. Dit in 10 weken tijd en uiteraard in overleg met mijn behandelaar.

Ik schoot door in een (hypo)manie en mijn psychiater wilde dat ik meer Seroquel ging nemen voor de nacht. Ik wil dit absoluut niet!

Ik ben goed actief maar niet meer zo blij als ik een paar dagen geleden was. Wel nog steeds weinig slaap nodig en ik voel me eenzaam, verdrietig en somber.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor schrijven!

Je bent behoorlijk rap afgebouwd en hebt waarschijnlijk door de afbouw een 'rebound' gekregen, omdat de rem van de medicatie is weggevallen.

De rebound kan dan de vorm nemen van een stemmingsontregeling met zowel 'ups' als 'downs' in een gemengde staat.

Dus ja, het kan.

Het is dus zaak om een nieuw evenwicht te vinden tot de rebound passeert. Het kan goed zijn om een en ander tijdelijk op te vangen met Seroquel, zodat je een nieuw evenwicht en een weg uit de rebound kan vinden.

Dus zware tijd, maar je bent op de goede weg. Het zijn erg precaire evenwichten die je krijgt na stoppen van de medicatie, en het zal een tijdje duren voordat je lichaam en je brein weer balans hebben gevonden.

Heel veel sterkte!!!!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 30 augustus 2021
  • Deel deze pagina: