Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ik heb stemmingswisselingen. Zou ik bipolair kunnen zijn?

Vraag

Ik zit met een vraagje die ik hier graag wil stellen: De afgelopen drie jaar heb ik geworsteld met depressies, periodes waarin ik me ontzettend goed voelde en periodes waarin alles gewoon zijn gangetje ging. Het afgelopen jaar werd dit erger. Ondertussen wisselen de periodes zich steeds sneller af. Soms duurt het een paar weken, soms een paar dagen en soms heb ik verschillende periodes op dezelfde dag zonder aanleiding.

Ik herken mezelf niet volledig in de symptomen die ik op internet lees, maar er zijn zeker een aantal dingen die erg bekend voorkomen. Daarnaast las ik dat bepaalde gebeurtenissen een bipolaire stoornis kunnen veroorzaken. Ik ben zelf jarenlang zwaar gepest op zowel de basisschool als de middelbare school. Daarnaast ben ik seksueel misbruikt toen ik 15 was. De eerste depressie die ik had was echter ongeveer een half jaar voor het misbruik plaatsvond.

De afgelopen maand heb ik van twee verschillende personen (die elkaar niet kennen) de vraag gekregen of ik bipolair ben, aangezien zij kennissen hebben met de stoornis en hun symptomen herkennen in mij.

Mijn vraag aan jullie is; moet ik hier wel of niet iets mee doen? Ik ben pas 18 en vind mezelf erg jong voor een bipolaire stoornis. Is het mogelijk dat ik bipolair ben of in de beginfase zit? En zo ja, wat moet ik dan doen?

Antwoord

Als je 18 bent en emotionele klachten en wisselende stemmingen hebt, kan dat van alles zijn. Ook een (beginnende) bipolaire stemmingsstoornis, want die kan al tot uiting komen vanaf de puberteit. Toch blijft het vaak langere tijd onduidelijk wat de aard van de klachten is. Dat wordt nog ingewikkelder als er ook traumatische gebeurtenissen zijn geweest.

Een gedegen onderzoek door een psycholoog of psychiater is de enige manier om wat meer zicht te krijgen op de aard van je klachten, en dus de behandeling daarvan. Ook dat geeft niet altijd een eenduidige uitslag, maar kan je wel een stuk verder brengen.

Laat je door je huisarts verwijzen voor nadere diagnostiek.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 18
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook