Main content

Vraag

Mijn vriend is op dit moment manisch en heeft nu een vriendinnetje erbij. Uiteraard ben ik hier niet blij mee en heb de relatie gestopt.

Gebeurt dit vaker en hoe moet ik hier over denken? En uiteraard ben ik heel erg boos en verdrietig.

Antwoord

Beste E,

Dat is een verdrietige gang van zaken, zeker als jullie een goede relatie hebben/hadden. Helaas is dit niet een zeldzame complicatie van een manische toestand, die wordt gekenmerkt door impulsief, ondoordacht en soms roekeloos gedrag, waarbij een sterke drang naar actie en plezier kan voorkomen, en ook nog een toegenomen libido. Daarbij wordt vaak weinig geen rekening gehouden met de gevoelens en belangen van anderen.

Ook naastbetrokkenen, zoals jij, kunnen daarvan de dupe worden. Ik heb dit vaak meegemaakt met mijn patiënten en hun naasten. Vaak heeft de manische man/vrouw achteraf veel spijt van zijn daden, zeker ook van de seksuele relaties die zijn aangegaan tijdens een manie. Soms overleeft een relatie dit, soms niet. Van belang is dat je vriend zich snel laat behandelen voordat er nog meer problemen ontstaan. Dat je de relatie hebt stilgezet kan ik me voorstellen, ik kan uit je bericht niet goed opmaken of dit tijdelijk is of definitief. Probeer zijn gedrag op te vatten als een uiting van zijn bipolaire stoornis. Al met al heel vervelend voor jou, en straks ook voor hem. Ik zou in elk geval een gesprek aangaan als hij weer in een gelijkmoedige stemming is. Veel sterkte.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: