Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is er bekend over ketaminebehandeling bij bipolaire depressie met rapid cycling?

Vraag

Beste heer Kupka,

Een viertal vragen heb ik met betrekking tot ernstige bipolaire II depressies met rapid cycling.

  1. Bij therapieresistentie zou het verhogen van een schildklierhormoon een optie zijn. Is hier ondertussen meer duidelijkheid over en onderzoek naar gedaan? Ik begrijp dat in ieder geval sinds 2005 hierover gesproken wordt.
  2. Als je binnen 6 jaar 126 weken (ongeveer 21 weken per jaar) een depressieve periode hebt doorgemaakt, hoeveel kans heb je op verbetering?
  3. Is er ondertussen onderzoek gedaan naar de ketaminebehandeling in het licht van rapid cycling? Wat zijn de eventuele resultaten en is deze behandeling aan te raden?
  4. Klopt het dat mensen met een bipolaire stoornis beduidend korter leven in verband met zelfdoding en hart- en vaatproblemen?

Dank u wel.

Antwoord

Beste E.,

Dat zijn goede vragen.

Toevoegen van hoge dosis schildklierhormoon bij rapid cycling is nog steeds een experimentele optie waar relatief weinig onderzoek naar gedaan is. Het laatste onderzoek daarnaar stamt alweer van ruim 20 jaar geleden. Maar als je al levothyroxine gebruikt is het een optie om die dosis verder te verhogen, dus meer dan nodig is voor een gemiddelde schildklierfunctie.

Ketamine is nog weinig onderzocht bij bipolaire depressie, en al helemaal niet bij rapid cycling, dus daarover is eigenlijk niets te zeggen.

Of er in jouw geval verbetering mogelijk is kan ik niet beoordelen, daarvoor zou ik het hele verhaal en alle eerdere behandelingen moeten kunnen overzien, en dat kan niet via PsychoseNet. Eventueel wel via een second opinion bij GGZinGeest of Altrecht.

De eerdere sterfte bij ernstige psychiatrische aandoeningen is een gemiddelde (!) en hangt erg samen met een (on)gezonde leefstijl, dus daar is wel wat aan te doen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook