Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik doen om de klachten te verminderen als gevolg van trauma?

Vraag

Hallo,

Sinds mijn jeugd heb ik PTSS. Eerst had ik weinig herbelevingen maar deze zijn steeds meer toegenomen. Ik heb het gevoel dat mijn trauma eruit wil. Ook heb ik veel andere klachten zoals spieruival, benauwdheid, ontstoken ogen… Ik ben door de arts onderzocht en lichamelijk ben ik helemaal gezond.

Deze lichamelijke klachten, met name de benauwdheid (alsof ik door een rietje adem), zorgen voor veel angst en paniek.

Welke stappen kan ik nemen om hieruit te komen?

Dank u wel.

Antwoord

Hey B., dank voor je vraag!

Het klinkt alsof je in je leven te maken hebt gehad met vroege traumatisering, wat betekent dat je iets zeer stressvols of traumatisch hebt meegemaakt in je vroege kindertijd. Als gevolg daarvan kunnen er drie verschillende ‘delen’ in je psyche zijn ontstaan: een traumadeel, een gezond deel en een overlevingsdeel.

Het traumadeel is dat deel van jou dat de pijnlijke herinneringen en gevoelens van het trauma draagt. Het kan angst, verdriet, woede en andere sterke emoties bevatten. Dit deel kan je vaak overweldigen met deze gevoelens, wat kan leiden tot fysieke symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, maagklachten of zelfs pijnlijke lichaamssensaties. De dingen die je beschrijft passen er ook bij.

Het gezonde deel van jou is dat deel dat onaangetast blijft door het trauma. Dit is het deel dat zich kan concentreren op het heden en op positieve ervaringen, en dat vaak over het hoofd wordt gezien wanneer je je overweldigd voelt door het traumadeel.

Het overlevingsdeel van jou is ontstaan om je te beschermen tegen de pijn van het trauma. Het helpt je om te gaan met moeilijke situaties door bepaalde gedragingen of copingmechanismen te gebruiken. Soms kan dit deel echter overbeschermend zijn en proberen het traumadeel te onderdrukken, wat kan leiden tot meer lichamelijke symptomen.

De relatie tussen deze drie delen kan complex zijn. Het overlevingsdeel kan bijvoorbeeld proberen het traumadeel te onderdrukken, wat kan leiden tot innerlijke spanning en fysieke symptomen. Het gezonde deel kan proberen te bemiddelen tussen de andere twee, maar kan ook overweldigd raken.

In jouw geval kunnen lichaamsgerichte therapieën bijzonder nuttig zijn. Deze benaderingen erkennen dat trauma zich niet alleen in de geest manifesteert, maar ook in het lichaam. Ze kunnen je helpen om meer in contact te komen met je lichaam en om te leren hoe je spanningen en symptomen kunt verlichten.

Er zijn verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie, waaronder traumagerichte yoga, somatische ervaringstherapie, en sensorimotor psychotherapie. Deze therapieën kunnen je helpen om de relatie tussen je drie delen te begrijpen en te verbeteren, en kunnen je helpen om de fysieke symptomen van trauma te verlichten.

Hope this helps en veel sterkte!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 12 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Trauma

Lees ook