Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan maltbier schade geven aan de hersenen?

Vraag

Kan het beloningssysteem overbelast raken door bijvoorbeeld te veel maltbier, en kan dat dan schade geven aan de hersenen?

Antwoord

Hey W. wat een goede vraag!

Het beloningssysteem in je hersenen kan inderdaad overbelast raken of op een ongezonde manier geactiveerd worden door verschillende stoffen of gedragingen die een sterke positieve reactie veroorzaken. Dit is het mechanisme dat vaak aan de basis ligt van verslavingen. Echter, als het gaat om maltbier met 0% alcohol, is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit een directe overbelasting van het beloningssysteem veroorzaakt zoals we dat zien bij stoffen zoals alcohol, nicotine of drugs.

Wat betreft de vraag of overmatige consumptie van maltbier zonder alcohol hersenschade kan veroorzaken, is het belangrijk te begrijpen dat alcohol een van de voornaamste factoren is die hersenschade veroorzaakt bij overmatig gebruik van alcoholische dranken. Omdat maltbier deze alcohol niet bevat, is het risico op hersenschade in die zin dus aanzienlijk lager.

Dat gezegd hebbende, betekent dit niet dat overmatige consumptie van maltbier zonder gevolgen is. Net als bij elke andere drank of voedingsmiddel, kan overmatige consumptie van maltbier leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas en hartziekten, vooral als het bier veel suiker bevat. Te veel suiker kan leiden tot insulineresistentie, wat op zijn beurt weer kan leiden tot type 2 diabetes.

Kortom, terwijl maltbier (0% alcohol) niet dezelfde risico’s op verslaving en hersenschade draagt als alcoholische dranken, is matiging nog steeds belangrijk om andere gezondheidsproblemen te voorkomen. Het is altijd het beste om een evenwichtige en gematigde benadering te hebben ten opzichte van alle soorten voedsel en drinken.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 25 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook