Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoe kan ik zorgen voor meer zelfvertrouwen?

Vraag

Hallo,

Ik heb vaak erge last van angst voor de angst. Ik ben bijvoorbeeld bang dat ik weer in paniek raak en dan opnieuw verschrikkelijke en niet-helpende gedachten krijg.

Dat die angst ontstaat heeft veel te maken met een negatief zelfbeeld. Hier werk ik wel aan door mezelf te overtuigen dat ik een prima mens ben met af en toe slechte momenten. Ik schrijf bijvoorbeeld mijn positieve eigenschappen op en lees die regelmatig terug. Vooruitgang gaat heel langzaam.

Wat zou ik kunnen doen om hier verdere vooruitgang in te boeken? Om mijn zelfvertrouwen te laten groeien?

Bedankt.

Antwoord

Beste J.,

Dat klinkt als een fikse strijd die je voert. Goed dat je deze vraag voorlegt.

Angst kan een hele lastige emotie zijn die je, zoals je schrijft, hardnekkig kan achtervolgen. Zo te lezen heb je goed zicht op wat er speelt en weet je dat je in een kring of vicieuze cirkel terecht kunt komen.

Tegen jezelf zeggen of opschrijven dat je een prima mens bent is een heel goede manier om tegenwicht te bieden aan het gewicht dat de angst en weinig zelfvertrouwen op de weegschaal legt. Net als het opschrijven van je positieve eigenschappen.

Wat je nog zou kunnen toevoegen is iedere dag kort opschrijven wat je voor waardevolle dingen hebt gedaan. Dat hoeven geen grootse dingen of ‘heldendaden’ te zijn hoor… juist in het doen van kleine dingen kun je heel veel voor jezelf en voor anderen betekenen.

Soms zit het positieve ook juist in iets níet doen. Bijvoorbeeld niet geïrriteerd raken als dingen anders gaan dan je misschien zou willen…

Hopelijk lukt het om bij het omgaan met angst of momenten van weinig zelfvertrouwen niet met jezelf ‘in gevecht’ te komen. Niet vechten tegen jezelf betekent dat je jezelf niet verbiedt om angst te voelen of minder positieve gedachten over jezelf te hebben. In zo’n gevecht met jezelf kan veel energie gaan zitten, en mogelijk biedt het ook weinig verlichting. Afleiding zoeken op dit soort momenten kan ook helpen.

Ook het toepassen van zelfcompassie kan helpen. Je kijkt dan niet vanuit je gedachten of gevoelens naar jezelf, je angsten of een laag zelfbeeld, maar je laat zonder oordeel zijn wat er is. Je kijkt bij zelfcompassie vanuit compassie en met een liefdevol hart naar jezelf. Een mooie luister- en doe-oefening vind je hier.

Heel veel succes en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Timo van Kempen op 3 november 2022

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
zelfvertrouwen

Lees ook