Main content

Vraag

Mijn moeder van 83 jaar hoort sinds kort stemmen. In haar beleving zijn het andere mensen verdeeld over twee groepen: een groep die goed over haar spreekt en een groep die naar over haar spreekt. Soms is het zo heftig dat ze er angstig van wordt.

Naast de stemmen hoort ze ook muziek.  Ze vraagt aan mij of ik het ook hoor. Ze begrijpt niet dat ik het niet hoor. Als je zegt dat het iets is dat zij alleen hoort begrijpt ze dit soms alleen als het heel intens is.

Ze geeft aan dat hetgeen de mensen roepen zowel nare ervaringen uit haar verleden zijn, als actuele zaken zoals namen van al haar (klein)kinderen.

Ze is ook nog bij de tijd en weet wel precies wat er speelt in haar omgeving en in de samenleving. Ze wordt verdrietig en heel moe van de stemmen/muziek.

Wat is hier aan te doen?

Antwoord

Gezien de leeftijd zou ik haar om te beginnen willen adviseren zich lichamelijk goed te laten onderzoeken. Het kan zoveel zijn, van blaasontsteking tot beginnende dementie.

Het kan bij ouderen ook samenhangen met isolement, slechter zien en/of horen. Hulp zoeken lijkt me aangewezen.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 mei 2020
  • Deel deze pagina: