Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Omgang met buurman met (hypo)manie?

Vraag

Ik zou graag uw advies willen in het volgende: Het huis aan de achterzijde van mijn huis is twee jaar terug onderverhuurd.

Sinds kort is hij er ook zelf komen wonen en ik vind zijn gedrag opvallend en afwijkend. Afgelopen nacht stond hij om 1.30 uur voor mijn deur (ik sliep al) en vroeg doodleuk of hij even binnen mocht komen. Hij wou het graag met mij over sport hebben. Ik (vrouw alleen en (hoogbegaafd) autistisch), was verbaasd en voelde mij overvallen. In eerste instantie hield ik af, maar uiteindelijk liet ik hem binnen en we hebben een uur zitten praten.

Hij kwam nogal hyper, hak-op-de-tak, vrolijk gestemd maar ook lichtelijk verward en lichtelijk (seksueel) ontremd over. Hij was daarin wel bij te sturen en heeft uiteindelijk zelf het initiatief genomen om te vertrekken. De rest van de nacht kreeg ik tientallen sms-jes van hem die eigenlijk niet ergens specifiek over gingen, met als rode draad dat hij nogmaals bedankte voor ons gesprek en het verzoek of ik hem wilde appen als ik weer wakker was. Dat laatste heb ik niet gedaan omdat ik vermoed dat deze man in een (hypo) manie zit en ik mij niet sterk genoeg voel om tegenwicht te bieden aan zijn toch tamelijk overweldigende energie en aanwezigheid. Toch wil ik een medemens die hulp nodig heeft ook niet mijn rug toe keren.

Zou ik voor hem hulp moeten inschakelen? Is dat aan mij?

Een andere zaak is dat ik niet weet of ik zelf eventueel een serieus risico loop om in een vervelende situatie met deze meneer te belanden.
Met welke zaken moet ik rekening houden? Waar moet ik op letten? Wanneer is het noodzakelijk om hulp in te schakelen, waar moet ik dan aankloppen of kan ik naartoe doorverwijzen?

Wat is uw advies in deze?

 

Antwoord

Jeetje best wel een dilemma, maar aan de andere kant lijkt het er inderdaad op dat er sprake is van hypomanie en dat kan alle kanten opgaan, ook richting voor de persoon hele vervelende consequenties.

Praat er in ieder geval over met een vertrouwenspersoon in je eigen netwerk, of iemand in de buurt die niet bang is uitgevallen en/of ervaring heeft met psychische problematiek. Samen sta je er zuiverder in.

Je zou hem kunnen suggereren dat hij hulp moet zoeken, maar dat is een hele stap en misschien wil je niet zo direct zijn.

Je kunt overwegen een bestaande hulpverlener met wie hij al contact heeft op de hoogte te brengen. Dat is niet erg ingrijpend en weinig intrusief. Maar waarschijnlijk ken je geen namen van hulpverleners met wie hij in contact is.

Een huisarts zou ook kunnen helpen – maar deze ken je wellicht ook niet.

Je zou ook zijn familie kunnen benaderen – als je ze kent. Dat is ook relatief weinig intrusief. Maar ken je die?

Wat je echt pas op het allerlaatst moet doen is de crisisdienst alteren. Dat is natuurlijk heel ingrijpend. Aan de andere kant, als je ziet dat er duidelijk gevaar dreigt voor hem of anderen dan is het je burgerplicht iets te doen.

Hope this helps….

Dank voor je bezorgdheid om je medemens!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook