Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Ontstaat een psychose in een keer of bouwt het zich op?

Vraag

Komt een psychose er in een keer, of bouwt het zich op?

Hoe groot is de kans dat je een psychose krijgt als je psychosegevoelig bent en wiet gebruikt?

Antwoord

Beste E.,

Een psychose komt meestal niet uit de lucht vallen. Vaak is er een aanloop van stress, slecht slapen, angst of somberheid, de neiging je terug te trekken. Veel mensen hebben eerst milde verschijnselen, zoals een vaag gevoel dat er iets vreemds aan de hand is, een ongemakkelijk gevoel van paranoia of vluchtige geluiden in je hoofd horen.

Veel mensen met psychosegevoeligheid merken dat cannabis niet zo lekker valt, snel paranoïde of angstig maakt. Cannabis maakt het risico op een nieuwe psychose groter. Ten opzichte van mensen met psychosegevoeligheid die geen cannabis gebruiken is het risico voor cannabisgebruikers met psychosegevoeligheid gemiddeld ongeveer 10% hoger. Als een eerdere psychose duidelijk samenhing met cannabis dan is het extra risico een stuk groter, en zou ik zeker aanraden geen cannabis meer te gebruiken.

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 21 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook