Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Wat is de beste manier om quetiapine en oxazepam af te bouwen?

Vraag

Beste mevrouw Van Staveren,

Sinds 2015 gebruik ik 25 mg quetiapine als slaapmedicatie. Daarnaast gebruik ik al 30 jaar 20 mg oxazepam verdeeld over de dag.

Vanuit de ggz is een voorstel gekomen om te stoppen met deze medicatie. Waarbij het voorstel ligt om eerst de quetiapine af te bouwen en direct daarna de oxazepam. Eerdere afbouwpogingen mislukten.

Over enige tijd krijg ik na een jarenlange zoektocht de gelegenheid om te starten met schematherapie. Eerder heb ik ook therapie gevolgd die strandde omdat het te veel over afbouw ging. Ik zou het heel erg vinden als de schematherapie strandt omdat de nadruk wederom komt te liggen op de afbouw van medicatie. Zou u mij alstublieft kunnen adviseren?

Wat zou ik het beste eerst kunnen afbouwen, quetiapine of oxazepam? Of deels quetiapine en tegelijkertijd alvast oxazepam?

Het lijkt mij verstandig om de afbouw niet met de vrijgevestigde schematherapeut te bespreken, maar dit te laten bij de andere ggz-instantie.

Graag uw mening.

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag. Tja, hoe af te bouwen? Welk middel eerst? Kennelijk heb je al besloten om sowieso af te bouwen, wat heel verstandig is want beide middelen hebben bijwerkingen en complicaties.

Jij kiest welke eerst, maar ik vermoed dat quetiapine makkelijker af te bouwen zal zijn. Bovendien dempt oxazepam eventuele ontwenningsverschijnselen van de afbouw van quetiapine. Ik zou het zelf niet nodeloos ingewikkeld maken en eerst quetiapine helemaal afbouwen voordat je aan afbouw van oxazepam begint. Die oxazepam afbouwen is heel lastig zoals je al ondervonden hebt. Ga dus heel, heel langzaam, waarbij jij het tempo bepaalt. Let wel, alles wat eraf is, is mooi meegenomen. Je hoeft niet per se naar nul.

Inderdaad is het verstandig als iemand anders dan je therapeut je hierbij helpt. Je hebt daarvoor een arts of verpleegkundig specialist nodig (een voorschrijver).

Nog een tip: leer mediteren / mindfulness of volg CGTi (cognitieve therapie voor slapeloosheid) want je krijgt heel waarschijnlijk moeite met slapen. Je therapeut kan je daarbij helpen.

Er zijn een aantal ‘gouden regels’ bij het afbouwen:

1. Afbouwen betekent minderen, misschien kun je naar 0, misschien ook niet. We streven naar zo min mogelijk, maar wel zo veel als nodig is.
2. Bouw één middel tegelijkertijd af.
3. Stop nooit in één keer en sla geen dagen over.
4. Langzaam, langzaam, langzaam… Hoe langzamer het gaat, hoe meer tijd je brein krijgt om aan de nieuwe situatie te wennen. Daarmee voorkom je ontwenningsverschijnselen en een terugval.
5. Bouw als een glijbaan af: in het begin kun je snel, maar naarmate je verder komt ga je langzamer en neem je kleinere stapjes.
6. Houd de ‘zelfmonitoringslijst’ bij die je van ons meekrijgt; noteer wat je voelt bij het afbouwen en neem je aantekeningen mee naar je eerstvolgende afspraak met de psychiater of verpleegkundig specialist.
7. Heb je klachten? Als de klachten snel op afbouw volgen dan zijn dat heel waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen, geen terugval. Raak niet in paniek, de klachten verdwijnen meestal binnen een paar dagen, soms duurt het een week. Meestal komen ontwenningsverschijnselen voor omdat je toch iets te snel afbouwt. Vertrouw je het niet, neem dan contact op met je behandelaar. Eventueel ga je dan weer een klein stapje omhoog, om daarna langzamer en met kleinere stapjes af te bouwen.
8. Gebruik je signaleringsplan om te kijken hoe je kunt omgaan met klachten. Slaap is erg belangrijk. Slaap je een nacht niet, neem dan de volgende dag eventueel eenmalig een slaappil in, of doe ontspanningsoefeningen. Overleg eventueel met je behandelaar wat je nu het beste kunt doen en noteer dit in je signaleringsplan.
9. Betrek je naasten! Afbouwen kan heel spannend zijn, daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. In ieder geval een iemand die jou goed kent en je kan ondersteunen: je afbouwmaatje.
10. De allerlaatste milligrammen zijn het spannendst. Juist dan kun je de meeste klachten verwachten. Je kunt overwegen om voor dat allerlaatste stukje een taperingstrip te bestellen (een medicatierol met aflopende hoeveelheden medicijnen). Vraag ernaar bij je behandelaar.
11. Zorg goed voor jezelf. Lukt het nu niet, dan lukt het nu niet. Een volgende keer weer beter.

Heel veel succes!!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Remke van Staveren op 10 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
Quetiapine

Lees ook