Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is het verschil tussen vervreemding en dissociatie?

Vraag

Beste Jim,

Wat is het verschil tussen vervreemding en dissociatie precies?

Is er verschil in het beleven van deze ervaring of is het vrijwel hetzelfde?

Groeten,

A.

Antwoord

Beste A.,

We gebruiken in de psychiatrie heel veel woorden en termen, maar je moet ze vooral niet te absoluut nemen. In de praktijk overlapt alles met alles! Ook is er heel veel variatie binnen en tussen mensen in hoe ze dingen beleven….

Dissociatie is een heel brede term die zoveel wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je losraakt van jezelf of van je omgeving, en soms niet meer weet wat wel en niet echt is.

Alledaagse voorbeelden van dissociatie zijn: dagdromen, ergens mee bezig zijn zonder er met de gedachten bij te zijn en de ‘verdoving’ direct na het overlijden van een dierbaar iemand is ook een vorm van dissociatie. Een gevoel van vervreemding ten opzichte van jezelf of de omgeving kan er onderdeel van zijn.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

dissociatie
Trauma

Lees ook