Main content

Vraag

Beste Jim,

Wat is het verschil tussen vervreemding en dissociatie precies?

Is er verschil in het beleven van deze ervaring of is het vrijwel hetzelfde?

Groeten,

A.

Antwoord

Beste A.,

We gebruiken in de psychiatrie heel veel woorden en termen, maar je moet ze vooral niet te absoluut nemen. In de praktijk overlapt alles met alles! Ook is er heel veel variatie binnen en tussen mensen in hoe ze dingen beleven....

Dissociatie is een heel brede term die zoveel wil zeggen dat je het gevoel hebt dat je losraakt van jezelf of van je omgeving, en soms niet meer weet wat wel en niet echt is.

Alledaagse voorbeelden van dissociatie zijn: dagdromen, ergens mee bezig zijn zonder er met de gedachten bij te zijn en de 'verdoving' direct na het overlijden van een dierbaar iemand is ook een vorm van dissociatie. Een gevoel van vervreemding ten opzichte van jezelf of de omgeving kan er onderdeel van zijn.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 maart 2021
  • Deel deze pagina: