Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat kan ik doen om mijn vrouw duidelijk te maken dat ze in de manische fase zit?

Vraag

Mijn vrouw heeft een bipolaire stoornis. Wat kan ik en haar ouders doen om duidelijk te maken dat ze hier onder leidt? Ik ben ten einde raad.

Zelf gaat ze al naar een psychiater. Maar ik denk dat ze tegen haar psychiater zegt dat ze haar goed en beter voelt. Maar de symptomen van de manie en de bipolaire stoornis komen teveel overeen. De bipolaire stoornis is bevestigd door de psychiater.

Wat kan ik doen om mijn vrouw duidelijk te maken dat ze nu in de manische fase zit?

Antwoord

Het komt nogal eens voor dat de mensen thuis zien dat iemand niet zichzelf is en manische verschijnselen vertoont, terwijl een psychiater dat niet opmerkt tijdens het spreekuur. Dat komt doordat iemand zich in de spreekkamer best een half uur kan inhouden, wat in het gewone leven niet meer lukt, en de psychiater iemand natuurlijk niet zo goed kent als de partner of de familie.

Mijn advies is om eens met je vrouw mee te gaan naar een afspraak bij de psychiater. Wees daar open over en doe niets achter de rug van je vrouw om, want daar kunnen behandelaars niets mee. Soms best een lastige situatie, maar de enige manier om samen te werken aan herstel. Ik maak dit vaak mee.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook