Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Wat kan mij helpen om mijn werk goed te kunnen organiseren?

Vraag

Hallo Clara,

Sinds mijn psychosen merk ik dat ik snel overweldigd raak op mijn werk. Ik raak het overzicht kwijt en vind het moeilijk om mijn werk goed te organiseren.

Heeft u tips om hiermee om te gaan?

Wat kan mij helpen om mijn vertrouwen te houden en mijn werk goed te organiseren?

Alvast hartelijk dank.

Antwoord

Beste G.,

Er is geen hard wetenschappelijk bewijs dat mensen van psychoses dommer worden vanwege een breinbeschadiging. Dit is wel wat mensen vroeger (jaren 80 en 90) te horen kregen. Wel is het bekend dat mensen na psychose langere tijd eerder moe zijn en bepaalde taken minder lang kunnen volhouden. Het concentratievermogen en daarmee wat je aan kennis opneemt is vaak minder en dat kan ook demotiverend werken en je zelfvertrouwen ondermijnen. Bij de een duurt dat enige maanden en bij de ander duurt dit veel langer.

Zo lukte het mij na de psychose lange tijd niet om boeken te lezen, maar door in eerste instantie alleen stukjes uit de krant of een tijdschrift te lezen werd het geleidelijk aan beter.

Is je werkgever op de hoogte van je psychische kwetsbaarheid? Ik weet dat mensen dat soms niet durven te vertellen op hun werk uit angst dat ze minder serieus worden genomen of zelfs worden afgeschreven. Toch ken ik ook verhalen waarbij de openheid juist positief uitpakte. In die zin dat de werkgever waardering toonde en bereid was mee te denken over persoonlijke aanpassingen om zo samen ervoor te zorgen dat iemand aan het werk kon blijven op een prettige manier. Een tip is het boek ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet?’ van Anita Hubner. Zij is (net als ik) psychologe met ervaringskennis en heeft vanuit eigen ervaringen en die van vele anderen een boek geschreven wat kan ondersteunen bij de vraag wat je wel en niet deelt met je werkgever en/of collega’s.

Daarnaast zou je kunnen informeren of er bij de instelling waar je in zorg bent IPS (Individuele Plaatsing en Steun) aanwezig is. Een IPS-coach kan heel persoonlijk gericht met jou meedenken over je werk en de uitdagingen die je tegenkomt in verband met je psychische kwetsbaarheid. En bijvoorbeeld ook samen met jou en je werkgever naar oplossingen zoeken.

Hopelijk kom je met deze uitleg en tips verder. Werken met een psychische kwetsbaarheid, ook met een psychotische kwetsbaarheid, is voor vele mensen mogelijk gebleken dus houd de moed erin!

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 16 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Psychosegevoeligheid

Lees ook