Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Is het zinvol om antipsychotica te gebruiken?

Vraag

Hi Tom,

Ik las net jouw blog ‘Gewetensproblemen met antipsychotica‘ op deze site.

Wat ik hieruit opmaak is dat:

– Slechts voor 16% (1 op 6) medicatie zinvol is op korte termijn;
– Op middellange termijn het niet uitmaakt of je wel of geen antipsychotica gebruikt;
– En op de lange termijn antipsychotica gebruiken nadelig is.

Kan je hieruit concluderen dat het alleen zinvol is om antipsychotica te gebruiken in de acute fase, en dan hopen dat je bij de 1 op 6 hoort waar het effect heeft?

Sta je nog steeds achter je blog of zijn er inmiddels ook nieuwe cijfers bekend over de effectiviteit van antipsychotica?

Ben benieuwd naar je mening.

Groet,

J.

Antwoord

Hallo J.,

We spreken over het effect van antipsychotica. Opvallend is dat er meestal alleen maar gesproken wordt dat ‘het werkt’ en dat dit ‘wetenschappelijk is bewezen’. Het is belangrijk om je te realiseren hoe groot (of hoe klein) die effecten zijn.

Bij antipsychotische medicijnen is de werking onder wetenschappers onomstreden. Daarom wordt dit ook als eerste genoemd in de richtlijn. Ik wilde in de blog aangeven hoe groot dat effect is. En dat is (zo staat in kleine lettertjes in de richtlijn) dat antipsychotische medicijnen bij 1 op de 6 mensen beter werken dan placebo (dat is iets anders dan jij schreef, want de placebo-werking is namelijk een grote werking).

Wat we overigens niet mogen vergeten, zijn de serieuze gezondheidsbedreigende bijwerkingen. Naar mijn mening zou naast de kracht van het behandeleffect (uitgedrukt in Number Needed to Treat, NNT) standaard ook de Number Needed to Harm (NNH) vermeld moeten worden. Dat gebeurt echter zelden.

Nog een ander probleem is wat we wetenschappelijk weten over de duur van de werking: dan schiet onze betrouwbare kennis te kort. En naar mijn mening moeten we daar, naar de gebruikers kraakhelder over zijn. Bijvoorbeeld met zoiets als: ‘er is geen wetenschappelijk bewijs dat met het gebruiken van antipsychotica langer dan drie jaar psychoses voorkomen worden’.

Samenvattend: we zouden wat eerlijker mogen zijn over de informatie naar cliënten. Dat is overigens wettelijk al tientallen jaren verplicht (dat heet ‘informed consent‘).

Ben ik een beetje te volgen?

Groeten,

Tom

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tom van Wel op 16 april 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook