Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Werk en zingeving na psychose – over vrijwilligerswerk

Werk en zingeving

Een nieuwe blog van Pien, dit keer over werk en zingeving. Door te schrijven brengt ze ordening aan in haar leven. Deze blog gaat over het stuiteren van het ene vrijwilligerswerk naar het andere in de hoop echt werk te vinden.

Na een drietal psychoses kwam ik in de dagbehandeling terecht, een therapeutische manier om regelmaat te krijgen binnen de GGZ. Van hieruit zocht ik naar dagbesteding en zingeving. Eerst binnen de mogelijkheden van de GGZ en daarna erbuiten in reguliere vrijwilligerswerk. Ik ervaar dit proces van zoeken naar werk en zingeving als een eindeloos gepuzzel.

Het kost me elke week veel energie om de juiste mix van activiteiten in werk en zingeving te vinden

Doordat ik last heb van angsten en stress thuis, maakt dat het extra lastig om een goede balans van rust en activiteit te vinden. Na meer dan anderhalf jaar een druk en wisselend schema te volgen, merk ik dat ik begin op te raken. Meerdere activiteiten op een dag zijn nodig om de dag te vullen, maar het omschakelen van de ene naar de andere activiteit is vermoeiend. Hoe ga ik deze disbalans oplossen?

Ik heb contact gehad met een vrijwilligers organisatie. Helaas kon de coördinator me niet direct verder helpen. Er werden veel vrijwillige vacatures in de zorg aangeboden zoals ’thee schenken aan ouderen’ en ‘werken met gehandicapten’. Ik zoek iets buiten de zorg. Er werd beaamd hoe moeilijk het is voor een langere tijd achter elkaar vrijwilligerswerk te kunnen doen.

Het vrijwilligersbestaan is erg versnipperd, het is veel knippen en plakken om werk en zingeving met elkaar te rijmen

Ik voel me soms een pingpongbal tussen verschillende organisaties en stichtingen. Soms stuiterend van de ene naar de andere kant: afhankelijk zijn van het aanbod, of van voldoende werkzaamheden. of de werkzaamheden blijken me niet te passen.

Ik werk nu bij een stichting en ik beheer hun facebookpagina en de website; ik werk in een lunchroom en bij een biologische tuin. Verder zwem ik met een groep van de GGZ en heb ik afspraken bij de GGZ met psycholoog, een begeleider en ik heb een trajectbegeleider naar werk.

De enige manier om de versnippering te voorkomen, lijkt het, is het vinden van werk

Samen met de trajectbegeleider werk ik aan het zoeken naar werk: CV’s maken en vacatures zoeken. Ik vind dat de combinatie van werk en zingeving ook prima binnen vrijwilligerswerk kan. Er zijn ook voordelen aan werk echter. Ik hoop een mooie balans te vinden.

Reacties

2 reacties op “Werk en zingeving na psychose – over vrijwilligerswerk”

 1. Bert

  Blog gelezen van Jeroen Zwaal over werkwijze ggz en hij slaat de spijker op zijn kop ! onze dochter was een aantal malen opgenomen ivm psychose en wij ervaarde daar mensen met enorm ego wij hadden wel eens kommentaar Oo hun werkwijze, medicatie erin en liefts zo hoog mogelijk en geen tegenspraak de arrogantie ten top ook de psychiaters die als een soort God achter hun bureau zitten en waar dan een paar min naar binnen mag, wachelijk stelletje zonder empathie !!

  1. Petra Born

   Heftig zeg.. Ja ik maak dit ook als verzorgende mee in de ouderenzorg. Heftig en deze collega’s verschuilen zich achter regeltjes..
   Op sommige plekken moet veel veranderen in de zorg.. En niet iedereen die daar werktheeft ’t hart op de juiste plaats.. Jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *