Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

Boek - Up

Auteur:

Myrthe van der Meer

UP – Myrthe van der Meer

‘Heb ik dan nooit een normale dag gehad? Ja, de momenten tussen de depressies en dat bijna extatische gevoel van geluk in. Maar ik ben altijd op doorreis, van down naar up en weer terug. Dat die depressieve kant een probleem is snap ik, maar als nu ook alles boven de streep een probleem is… Wanneer ben ik dan géén probleem? Wanneer ben ik dan géén risico, geen belasting voor de mensen om mij heen? Wie ben ik dat ik zo mag zijn?’

Als Emma enthousiast naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeurt er iets wat ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de PAAZ; de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Alweer. Aangezien deze nieuwe paazvakantie wel een vergissing moet zijn, gaat Emma in het doolhof van pillen, psychiaters en medepatiënten op zoek naar een verklaring.

Want als je niet ziek bent, hoef je toch ook niet beter te worden?

Als de verklaring in de vorm van een nieuwe diagnose lijkt te komen, begint ze zich echter af te vragen of ze die wel wil weten; want wat als je je eigen waarnemingen en gedachten niet meer kunt vertrouwen, en je grootste vijand niet in de buitenwereld zit, maar in je eigen hoofd?

Reviews

UP is stille pijn die zichtbaar wordt; rauw, confronterend en hartverscheurend mooi!‘ Isa Hoes

Openhartig, met humor geschreven‘ **** de Volkskrant

Ademloos gelezen. (…) Registreert op een Voskuilachtige manier hoe het leven in een psychiatrisch ziekenhuis is.’ Wim Brands in VPRO Boeken

Beklemmend herkenbaar‘ Mike Boddé, cabaretier en schrijver van Pil

Een diep ontroerend boek, met prachtige observaties‘ Psychologie Magazine

Eén van de best geschreven boeken in zijn soort‘ Bram Bakker, psychiater

Pijnlijk maar humoristisch‘ De Telegraaf

Ontroerend, eerlijk, hilarisch en aangrijpend‘ Viva

Een indrukwekkend en vaak ook erg grappig boek dat een geweldige inkijk in deze verborgen wereld geeft.‘ Esta


Myrthe van der Meer (pseudoniem, 1983) werkte als redacteur toen ze na een burn-out vijf maanden lang op een paaz opgenomen werd. Over deze ervaring schreef ze haar debuut PAAZ. Het boek werd meer dan 50.000 keer verkocht en het werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Myrthe won de Psyche Mediaprijs en de Viva400-Award. In 2013 verscheen haar tweede boek, de roman Kalf.